UE / GIZ. Uniunea Europeană le-a făcut cadou copiilor din Boghenii Noi o centrală

De 12 ani, copiii comunei Boghenii Noi din raionul Ungheni se încălzesc cu paie. Asta, pentru că, în anul 2008, Uniunea Europeană le-a făcut cadou o centrală care funcționează pe biocombustibil.

Rodica Roșca, directoarea Gimnaziului din Boghenii Noi: Printr-un proiect am reconstruit. Aici a fost un centru, o clădire veche, să-I zicem așa, și am făcut școala. Aici stătea clădirea (n.r. – clădirea grădiniței) încă destrămată. Și cu ajutorul banilor europeni, cu FISM 2, s-a reconstruit grădinița și atunci am primit cadou cazanul, pentru că grădinița nu are altă încălzire. Am unit și școala, și grădinița la cazanul dat și de atunci facem focul.

Anual, se chetuie în medie câte 110 tone de paie. O dată la 5 – 6 ore, fochistul încarcă centrala cu 18-20 de baloturi de paie, fiecare având în medie 20 de kilograme și nu-i rămâne decât să urmărească panoul de comandă, pentru a interveni în caz de necesitate.

Rodica Roșca: Noi plătim 55 mii de lei și primăria – 55 mii. Nouă ne ajunge. Anul acesta a fost cam blândă iarna și ne-a mai rămas un pic în rezervă. Probabil așa Domnul a vrut să fie. Că anul acesta, dacă a fost secetă, și paie au fost mai puține. Dar avem rezerva de anul trecut. Și așa că Dumnezeu ține cu copilașii noștri.

Cei circa 150 de copii ai comunei se simt bine și în școală, și în grădiniță. Totodată, beneficiază de căldură și biblioteca publică a comunei, care își are sediul în același edificiu. Tot aici, în sala de festivități se adună la evenimente culturale, la adunări generale tot satul, căci altă sală mai potrivită și mai mare nu există în localitate. Există și o intrare separată atât la bibliotecă, cât și în sala de festivități.

Ana Godea, bibliotecară: În 2013 am venit aici. Era aici o anexă și anexa aceasta a fost reparată și am venit aici. Sunt bucuroasă tare, că tare mult frig am mai tras.
Eduard Cotorobai, elev:  Ne bucurîm că școala ne oferă toate posibilitățile: și căldură, și asta, de la noi se cere doar să învățăm și să progresăm în continuare.

Acum 12 ani, centrala termică, instalată la Boghenii Noi, a costat 700 de mii de lei, bani europeni.
Centrala a funcționat în permanență, biocombustibilul utilizat fiind cel mei ieftin. În acest an, a costat 97 de bani kilogramul. Este important și impactul asupra mediului. Cenușa produsă este utilizată ca îngrășământ.
Părinții sunt foarte mulțumiți.

Neli Moroșanu, părinte: Sunt mamă a doi copilași. Unul – în clasa a patra, de 10 ani, Moroșanu Gabriel, iar unul este în Grădinița „Dumitrița”. Dacă e să ne referim la posibilitatea pe care ne-a oferit-o școala de a avea un cazan pe biomasă, vreau să spun că e foarte benefic. Nu m-am gândit niciodată că natura îți poate oferi o așa șansă, ca din paie, din biomasă, să te poți încălzi. Și ne bucurăm foarte mult că am avut această șansă și Uniunea Europeană ne-a făcut un așa cadou, pe care nu putem să-l uităm.
Ana Godea, bibliotecară: E cald, da e cald.

AO”Expresul”este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătățirea mediului” în raionul Ungheni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
Conținutul articolului aparține autorului și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *