Primul mediator comunitar din raionul Ungheni, își desfășoară activitatea la Pîrlița

În luna ianuarie 2024, Victoria Boț a devenit prima mediatoare comunitară din raionul Ungheni. În urma unor instruiri și seminare, dar și în baza unui concurs, ea a fost selectată pentru postul de mediator comunitar. De trei luni, își desfășoară activitatea în cadrul Primăriei Pîrlița și încearcă să rezolve problemele cu care se confruntă comunitatea romă din localitate.

Deși, de etnie nu este romă, Victoriei Boț nu îi este străină această comunitate. De circa 30 de ani, ea și-a clădit o căsnicie frumoasă și trainică cu soțul ei, Tudor, care este de etnie romă. Acest lucru nu a fost un epideminet, ba din contra, a ajutat-o să înțeleagă mai bine comunitatea romă și, respectiv, să-i ajute la necesitate.

Victoria Boț spune că comunitatea romă din Pîrlița este o constituită de oameni gospodari. Primii locuitori de origine romă din Pîrlița, care au emigrat și s-au stabilit aici cu traiul a fost prin anii 1950. La început, în jur de 10 familii se stabiliseră aici. Își construiseră case și aveau diverse îndeletniciri prețuite pe atunci: fierari, dogari, olari, pieptănari, lăutari, căldărari, rufari, etc. Iar cu anii, această comunitate s-a mărit și acum, în Pîrlița locuiesc 220 de romi.

Pentru a înțelege mai bine specificul funcției pe care o deține, Victoria Boț a împărtășit din experiența sa de mediator comunitar.

Calitățile pe care ar trebui să le posede un mediator comunitar

„Mediatorul comunitar trebuie să fie o persoană comunicabilă, să reușească să poarte un dialog constructiv, să îi informeze, să fie înțelegătoare ca să poată oferi ajutorul necesar”, spune Victoria Boț.

Astfel că, una dintre activități ale mediatorului este de a identifica familiile de etnie romă și necesitățile acestora, ceea ce a și făcut mediatoarea din start, de a facilita evaluarea lor și de a  coordon accesul acestora la serviciile existente de asistență socială, medicale, educaționale, încadrare în câmpul muncii „pentru a depăși perioada de dificultate și pentru a soluționa problemele identificate”, vorba mediatorei comunitare.

Problema comune a persoanelor de etnie romă este încadrarea în câmpul muncii

În ultimul timp, Victoria Boț spune că „a cam deranjat” un pic comunitatea romă, în special pentru a organiza Ziua Internaționlă a Romilor, care s-a desfășurat la începutul lunii aprilie. „Însă, din fericire, ei au fost foarte receptivi. Chiar mi-am dorit ca acea activitate să aibă loc, pentru ca să-i adun, să-i unesc. Numai prin unitate, va fi și diversitate în comunitate”, a menționat ea.

Potrivit Victoriei Boț, cea mai mare problemă a comunității rome este încadrarea acestora în câmpul muncii. „Ceea ce îmi doresc cel mai mult e ca, pe parcursul activității mele de mediator comunitar, să-i ajut cu privire la acest aspect. Una dintre activitățile viitoare este ca împreună cu reprezentanții Oficului Forței de Muncă să îi ajutăm ca să obțină statutul de șomer, ca romii mai ușor să i se poată găsi un loc de muncă și să fie încadrat în câmpul muncii”, a menționat ea.

De acest privilegiu deja se bucură patrua persoane. „I-am programat la Oficiul Forței de Muncă din Ungheni, ei au mers și s-au înregistrat pentru a deține statutul de șomer și aștreaptă deja să fie contactați de responsabilii de acolo pentru a li se oferi posibilități de angajare”, a mai adăugat Victoria Boț.

O altă problemă, ar fi abandonul școlar. În satul Pîrlița există doar o singură familie care se confruntă cu această problemă, iar mediatorul comunitar încearcă să o soluționeze. „Pentru ca comunitatea romilor să fie auzită trebuie, în primul rând ca educația să fie la nivel ridicat, pentru a nu avea cazuri de abandon școlar și analfabetism. Bucură faptul că nu avem în comunitatea noastră persoane analfabete. La instituțiile de învățământ din localitate avem niște copii foarte educați și talentați”, a menționat mediatoarea comunitară.

Dar adesea, comunitatea romă se adresează mediatorului comunitar cu diverse probleme, pe care acesta se străduie, cumva, să le soluționeze.

Stereotipurile cu care se confruntă comunitatea romă

Acum, comunitatea romă, în special cea din Pîrlița nu se confruntă cu anumite prejudecăți sau stereotipuri. „Multe stereotipuri care au fost cândva, precum căsătoriile timpurii, privarea de studii a fetelor, deja nu mai sunt. Poate în comunitățile mai mari, acolo unde se sunt romi cu tradiții înrădăcinate, însă la noi în localitate acest lucru nu se întâmplă”, spune Victoria Boț.

Cât de important este rolul unui mediator comunitar într-o comunitate în care locuiesc romi

„Consider că, este binevenit acest serviciu. Prin implicarea mediatorului comunitar, comunitatea romă are un sprijin, mai ales că știu deja că este la primărie un specialist care îi poate asculta și ajuta. Odată cu venirea mea în această funcție, am încercat să-i unesc și să înțeleagă că și ei joacă un rol esențial în comunitate. Și, cel mai important, să nu se simtă marginalizați, ci că și ei au drepturi egale ca oricare alt cetățean al țării”, a explicat mediatorul comunitar.

De altfel, persoanele de etnie romă din localitate deja știu la cine să apeleze atunci când au nevoie de ajutor, iar ea, la rându-i, a reușit să le capete încrederea. „Romii din localitatea noastră sunt tratrați bine, s-au încadrat în comunitate, mai ales că o bună parte de ei, aici s-au născut și aici au crescut”, a mai adăugat mediatorul.

Totodată, Victoria Boț povestește că primul lucru de care s-a apucat când a venit în funcție, a  fost întocmirea listelor și identificarea romilor. I-a clasificat după statut, gen și vârstă. Astfel, în urma întocmirii listei nominale a comunității de romi, mediatoarea comuntară a identificat circa 220 de persoane de origine romă, 65 – 70 de gospodării de romi, 27 de copii instituționalizați, 9 copii de vîrstă preșcolară, 15 persoane cu dizabilități și 18 pensionari. „În rest, majoritatea sunt tineri și adulți apți de muncă”, a conchis ea.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *