Grație inițiativei unui istoric, satul Costuleni are drapel și stemă

Stema satului Costuleni

Satul Costuleni are drapel și stemă. Decretul președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind înregistrarea stemei și a drapelului satului Costuleni în Armarialul General al Republicii Moldova a fost semnat pe 30 ianuarie, după ce acestea au fost aprobate în ședința consiliului local din decembrie 2019.
Astfel, stema satului Costuleni reprezintă în câmp roșu, un bărbat și o femeie, în pereche, cu mâinile ridicate în horă, în straie naționale, de argint, stând pe talpa scutului și surmonați de o cruce recruciată de aur. În talpa scutului, în câmp de argint, un ciorchine de strugure cu două frunze, verde. Scutul este timbrat de o coroană sătească de aur.
Iar drapelul satului reprezintă o pânză pătrată roșie, cu talpa albă, purtând în mijloc un bărbat și o femeie, în pereche, cu mâinile ridicate în horă, în straie naționale, totul de asemenea alb, stând pe talpă și surmonați de o cruce recruciată galbenă.
Este vorba de „Sârba Costulenilor”, un dans cunoscut în toată Republica Moldova, dar și despre tradiția spectacolului de teatru haiducesc bine conservat și reprezentat în acest sat, despre tradiția orchestrelor populare și despre alte obiceiuri artistice din străbuni.  Iar crucea recruciată de aur care surmontează perechea de dansatori marchează faptul că moșia Costulenilor din vechime, cel puțin de la 1605, a fost în stăpânirea Bisericii, primul ei proprietar fiind Mitropolia Sucevei. Iar talpa de argint pe care stau dansatorii simbolizează râul Prut.
Inițiativa de a crea o stemă și un drapel al localității, aparține istoricului Corneliu Prepeliță, originar din Costuleni. ” Este important ca fiecare localitate să dispună de o stemă și un drapel propriu, deoarece prin aceasta își demonstrează identitatea”, a subliniat istoricul, după care a mai adăugta: ”Stema și drapelului satului simbolizează tradițiile istorice, precum și realitățile economice și social – culturale locale, specifice satului . Fiecare simbol heraldic care sunt reprezentate pe stemă au o importanță aparte pentru localitate deoarece reprezintă o parte din istoria satului. Stema și drapelul va fi ca o carte de vizită a localității”.
Drapelul satului Costuleni

Simbolurile satului Costuleni au fost elaborate de istoricul Silviu Andrieș-Tabac și pictorul Iurie Caminschi, Alexei Colâbneac.
”Eu cred că orice localitate ar trebui să aibă o stemă și un drapel, deaceea și am creat aceste simboluri”, a declarat Andrei Rudicov, primarul satului Costuleni, după care a mai adăugat: ”Tot ceea ce este reprezentat pe stemă și drapel, este ceea ce ne reprezintă e noi ca localitate, cultură și tradiții”.
De subliniat că doar trei localități din raionul Ungheni au o stemă și un drapel. Este vorba de muncipiul Ungheni, orașul Cornești și satul Corniva, dar și raionul Ungheni.
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *