Un tractor de ultimă generație a fost donat satului Meleșeni

Meleșeniul a primit săptămâna trecută un tractor de ultimă generație, ceea ce ar include senzori de parcare, sistem de aer condiţionat, GPS dar şi alte dotări care sporesc confortul şoferului.
De fapt este vorba de un mini încărcător pentru întreținerea și dezvoltarea infrastructurii publice locale. Acesta a fost donat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), în cadrul unui proiect de dezvoltare comunitară.
Mini tractorul va ajuta comunitatea la lucrările de mentenanță a infrastructurii publice și diverse lucrări agricole și non-agricole: curățarea canalelor de scurgere pentru prevenirea inundațiilor, întreținerea drumurilor de acces către câmpurile agricole, gestionarea deșeurilor solide etc..
„Este un echipament care va ajuta comunitatea în întreținerea infrastructurii rurale. Sperăm că acțiunea noastră va juca un rol de catalizator pentru alți donatori și companii private pentru a sprijini satul și pentru a asigura un viitor mai bun pentru oamenii din Meleșeni”, a declarat Raimund Jehle, reprezentantul FAO în Moldova, în cadrul evenimentului de dare în folosință a echipamentului.
De subliniat că proiectul de asistență tehnică FAO în valoare totală de peste 350 de mii de dolari, a vizat dezvoltarea capacităților de pregătire și implementare a politicii de dezvoltare rurală la nivel național și sprijinirea dezvoltării comunitare integrate la nivel local și a fost implementat pe parcursul a doi ani.  Drept rezultat, cu suport și expertiză internațională au fost realizate planuri de dezvoltare locală integrată  și de atragere a finanțelor  pentru trei localități din țară: Lalova (Rezina), Teșcureni (Ungheni) și, respectiv, Meleșeni (Călărași). Cele trei planuri de dezvoltare comunitară, pregătite împreună cu comunitățile, sunt concepute pentru a răspunde nevoilor complexe ale satelor, de la îmbunătățirea infrastructurii publice la dezvoltarea agriculturii, precum și valorificarea altor oportunități de dezvoltare locală.
„Sunt bucuros ca satul meu a beneficiat de ajutorul FAO și, în special de instruirile și echipamentul acordat în beneficiul comunității noastre”, a declarat și primarul de Meleșeni, Valeriu Zubcu, subliniind totodată că oamenii din Meleșeni sunt recunoscători pentru ajutorul primit și sunt gata să împărtășească experiența acumulată în acest proiect și cu alte comunități rurale din Moldova.
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, present și dânsul la eveniment, a subliniat că astfel de proiecte sunt benefice pentru dezvoltarea satelor, iar tractorul oferit de FAO va putea fi folosit inclusiv la salubrizarea localităţilor şi gestionarea deșeurilor solide.
În curând, de astfel de tractoare vor beneficia şi primăriile celorlalte două localități implicate în proiect: Lalova (Rezina) şi Teșcureni (Ungheni).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *