FOTO. Locuitorii din Căbăiești vor să renoveze biserica ce are aproape 120 de ani

Biserica ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Căbăeiști, construită cu mai bine de 100 de ani în urmă, a ajuns într-o stare deplorabilă.Tencuiala de pe pereți e gata să cadă, unele clopote sunt bucăți, iar picturile nu mai sunt cele de odinioară, pierzându-și tot mai mult din culoare.
Oamenii însă, continuă să meargă la biserică pentru că, așa cum zic ei, este locul care semnifică începutul pentru mulți dintre noi. Aici au fost botezați, unii aici au făcut legământ în fața lui Dumnezeu și tot de aici, i-au petrecut pe ultimul drum pe cei mai dragi.
Acum localnicii încearcă să găsească o ieșire din situație pentru a renova lăcașul de cult. Iar parohului bisericii, Gheorghe Pîrțac zice că deocamdată este greu de a stabili de câți bani este nevoie pentru renovarea bisericii. ”Dacă e să vorbim numai de picturi, care trebuie restabilite, acestea costă foarte scump. Însă mai avem nevoie de a face lucrări la acoperiș, o parte din clopote sunt stricate, pereții trebuie tencuiți. Dacă am avea niște bani la moment, am începe cu pereții interiori”, povestește parohul, care slujește în biserica din Căbăiești de peste 13 ani.
Pentru început, localnicii, împreună cu preotul satului, au hotărât să deschidă un cont bancar pentru a aduna banii necesari pentru renovare. Iar în cazul în care suma necesară nu va fi colectată, vor contribui și localnicii cu o anumită sumă. ”Am discutat și cu câțiva antreprenori, ei ar fi gata să ne întindă o mână de ajutor. Oameni buni sunt!”, spune tânărul, Stanislav Diacon, care, deși este student, și își petrece mai mult timp în Chișinău, totuși Căbăieștiul rămâne a fi satul în care s-a născut și și-a petrecut copilăria. ”Țin minte că uneori mergeam la biserică pentru liniștea spiritual și îmi puneam adesea întrebarea: De ce nu putem să ne implicăm noi, cetățenii, să o reparăm căci s-a depus destulă muncă pentru a fi construită?”, își amintește tânărul.
Și iată că aceste întrebări puse atunci, au început să prindă contur acum, peste ani. ”Am rămas plăcut impresionat, pentru că avem băștinași care nu au rămas indiferenți și au manifestat interes pentru buna noastră intenție. Au apărut idei cum putem efectua lucrările de restaurare și cu ce sprijin ar fi posibil de realizat acestea”, ne mai povestește Stanislav Diacon.
Totuși trecerea anilor și-a pus amprenta pe edificiul ridicat încă în 1910. Iar vârstnicii din localitate spun că piatra din care a fost construită clădirea a fost adusă din Odeasa, Ucraina, cu carele trase de boi. În anii ’60, biserica, la fel ca multe altele din țară a fost închisă, iar în clădire erau păstrate nutrețuri pentru animale. Cu ajutorul locuitorilor din sat clădirea a fost renovată prin anii ’90. A fost ultima renovare.
Foto: facebook.com/Stas Diacon







 
[button icon=”envelope-o” bg_color=”grey”]IMPORTANT: Să păstrăm dreptul de autor! Preluarea articolelor de pe site-ul Expresul.md se face doar până la 300 de caractere, indicându-se sursa (www.expresul.md – link activ). [/button]


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *