Cele mai bune practici sunt la Ungheni și la Călărași

În fotografie: În muzeul viorilor din Călăraşi

În fotografie: În muzeul viorilor din Călăraşi

Membrii grupului coordonator al Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale din Moldova au selectat, în cadrul unei ședințe, cele mai active comunități din Republica Moldova. Sunt 26 la număr, printre care se numără și orașul Călărași, dar și Ungheni.
”Anul acesta am identificat practici mai puține, dar mai inovative, iar unele din ele ne-au motivat să le cunoaștem mai îndeaproape. Îmi doresc ca aceste experiențe de succes să fie pe viitor replicate de alte autorități publice locale”, a menționat președintele CALM, Tatiana Badan, se arată într-un comunicat de presă al IDIS ”Viitorul”.
Astfel, municipiul Ungheni a aplicat cu două proiecte: ”Amenajarea unui spațiu de odihnă și agreement în Parcul central al orașului Ungheni” și ”Cultura schimbă comunitatea. Tabăra de scupltură Ungheni – 555 de ani”. Iar orașul Călărași a aplicat trei proiecte inovative: ”Festivalul viorii”, ”Renovarea Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași” și ”Construcția grădiniței de tip casă pasivă din orașul Călărași”. Acestea urmează să fie vizitate în august și septembrie de către membrii grupului pentru a vedea pe viu modalitatea de implementare.
În acest an, Nisporeniul nu a aplicat nici un proiect.
Cele patru secțiuni la care au putut aplica administrațiile publice locale sunt: Cetățenie activă pentru o bună guvernare transparentă; dezvoltare locală prin implicare comunitară; patrimoniul cultural-istoric, cartea de vizită a localității tale și servicii publice de calitate, mai aproape de cetățeni. ”În acest an, cele mai bune practici s-au remarcat a fi inițiativele realizate cu implicarea activă a comunității, iar acest lucru demonstrează că cetățenii devin participanți activi la schimbările din localitățile în care trăiesc și au o încredere mai mare în primărie”, a declarat pentru ”Expresul”, Ana-Maria Veverița, coordonatoare de proiect.
Potrivit dânsei, în cadrul competiției din acest an participă 60 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 37 de autorități publice locale din Moldova în perioada 2016-2017.
Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în 2005, cu suportul Consiliului Europei și implementat de către IDIS „Viitorul”. Scopul acestei program este acela de a identifica și disemina inițiative inovative și eficiente din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.​
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *