Criză de cadre didactice în instituțiile de învățământ?

Câteva zile au mai rămas până la noul an de studii. Iar pregătirile pentru acesta sunt pe ultima sută de metri, începând de la reparații și terminând cu suplinirea locurilor vacante cu tineri specialiști.
Ne-am propus să vedem care este situația cadrelor didactice din regiunea Ungheni, Nisporeni și Călărași. Astfel, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, în instituțiile de învățământ din raionul Călărași se caută 73 pedagogi, la Nisporeni – 106 iar la Ungheni – 183.
Iulia Pancu, șefa Direcției Educație Ungheni, spune că în raionul Ungheni sunt repartizate 19 cadre didactice. Iar celelalte locuri vacante neacoperite vor fi suplinite cu pedagogi care au ajuns la vârsta pensionară.  ”Trebuie către noul an de studii să acoperim toate locurile vacante. Dacă nu avem cadre suficiente până la vârsta de pensioanre, atunci ducem tratative cu cadrele mai în vârstă, pentru că avem și din cei care sunt încă în putere”, a subliniat Iulia Pancu.
Sunt însă și discipline cu puține ore, cum ar fi chimia sau biologia. Și în aceste cazuri, portivit Iuliei Pancu, se găsește o ieșire din situație. Profesorii care au ore puține în instituția de bază, mai fac ore și în alte instituții pentru a ajunge la cele 18 ore preconizate pe săptămână.
Cam aceeași situație se atestă și la Călărași. ”Am coptat doar cinci tineri specialiști din numărul necesar de locuri vacante. Dar la moment încă mai ducem tratative cu alți absolvenți ai instituțiilor superioare de învățământ și sperăm că până la începere anului școlar vom mai angaja încă câțiva pedagogi”, ne-a spus Elena Gonța, șefa Direcției Învățământ, Tineret și Sport din Călărași. Și aici, numărul insuficient de cadre este completat cu pedagogi care au atins vârsta de pensionare, dar care sunt dispuși să-și prelungească contractul de muncă. ”Vom avea pedagogi care vor lucra într-o singură instituție, alții vor lucra în două instituții pentru a-și completa numărul de ore. Avem o ieșire din situație”, a mai adăugat Elena Gonța. Mai ales că, Consiliul raional Călărași își asumă cheltuielile de deplasare ale pedagogilor care vor merge într-o altă localitate să predea ore.
Și la Nisporeni, pedagogii care predau ore în alte insituții de învățământ, sunt susținuți de Către Consiliul raional Nisporeni. Potrivit Ninei Sterpu, Șefa Direcției Învățământ, Tioneret și Sport, în acest an 11 tineri au fost repartizați la Nisporeni. ”Dar încă nu a venit nimeni, așteptăm. O ieșire din situație neapărat vom găsi”, a subliniat dânsa. Și aici în ajutor  sar pedagogii trecuți de vârsta de pensionare.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *