Un an de… ”Sporter Ungheni”

Atletismul, proba care devenise, cu ceva ani în urmă, cartea de vizită a Ungheniului, ajunsese în prag de… faliment. Era, mai exact, pe cale de dispariție.
Cele două școli sportive nu mai produceau campioni, finanțarea era la zero.
Acum un an, la sfârșit de noiembrie, la Ungheni a fost înregistrat clubul sportiv ”Sporter Ungheni”, în frunte cu antrenorul Mihai Grosu, el și reprezentant principal la Ungheni al Federației de Atletism din Moldova.
”Eu am prevăzut acest lucru. Multe trebuie schimbate, dar nu știu cine va face vreodată reforme. Școlile sportive continuă să funcționeze după modelul sovietic. Ele trebuie reformate”, a explicat dânsul.
Clubul creat este, de fapt, un prototip al clubului sportiv ”Sporter” din Chișinău, cu același logotip, cu aceleași scopuri și obiective.
Activitatea propriu-zisă a clubului din Ungheni a început în ianuarie. ”Ne axăm pe performanță și perspectivă”, a subliniat Mihai Grosu.
În cele 11 luni, atletismul, practic, a reînviat la Ungheni. Au început antrenamentele și participările la competiții.
Discipolii clubului ”Sporter Ungheni” au participat la toate campionatele Republicii Moldova, la toate competițiile tradiționale, naționale și internaționale, fiind susținuți, în mod special, de Direcția Educație.
Acum, la final de an, au fost făcute totalurile. Rezultatele sunt îmbucurătoare. Atleții unghenenu au adus, de la campionatele naționale de atletism, 14 medalii: 4 de aur, 5 de argint, 5 de bronz. Au avut o prestație de zile mari și la competițiile tradiționale naționale și internaționale, cum ar fi: semimaratonul de la Bălți, cursa internațională de la Ungheni, maratonul din Chișinău. Și de aici au adus 19 medalii, dintre care 8 de aur, 9 de argint și 2 de bronz.
”Deci, în total, am obținut 35 de medalii. Eu zic că e un rezultat bun. Trebuie să recunoaștem acest lucru”, a făcut o remarcă Mihai Grosu.
Potrivit dânsului, au fost descoperiți și propulsați câțiva sportivi care au mari șanse să facă performanță. Au demonstrat deja că sunt și talentați, și muncitori și că le place atletismul. Este vorba de Tudor Cebotari, Dorin Romanovshi, Iuliana Oancea, Valentina Bejenari, Ecaterina Cernat.
”Sper să fie și mai buni, să nu renunțe. Mai ales că, pentru a face sport de performanță, e nevoie de mari sacrificii. Asta trebuie să înțeleagă sportivii noștri”, a mai spus antrenorul.
În plus, potrivit dânsului, dacă va exista și o susținere serioasă din partea autorităților publice locale, a unor sponsori, rezultatele vor continua să apară. ”Efortul trebuie susținut”, a punctat dânsul. Entuziasmul e bun, dar, la un moment dat, este insuficient.
Iar la Ungheni se dorește o dezvoltare tot mai mare a atletismului. Din moment ce secțiile de atletism din cele două școli sportive din Ungheni s-au închis în acest an, unica șansă este clubul sportiv ”Sporter Ungheni”.
În cele câteva luni de activitate a mai fost realizat un succes. Este vorba de organizarea la Ungheni, în toamna anului curent, a Cursei internaționale de alergări. În primăvară, va fi organizat, în premieră, și un semimaraton, cu cronometru electronic.
”Sperăm să avem susținere și din partea primăriei, și a Consiliului raional, și a unor agenți economici din teritoriu”, a spus Mihai Grosu, care nu a ezitat să menționeze faptul că, la începuturi, le-a întins o mână de ajutor Școala profesională din Ungheni, în persoana directorului Vladimir Savin și a profesoarei de educație fizică, Nadejda Darii. Anume aici au avut loc primele antrenamente, anume aici li s-a oferit și un birou de lucru.
Iar atunci cînd ai susținere, și succesele sunt mai bune, și dorința de a persevera și de a câștiga e mai mare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *