Călărășeanca despre care au scris ziarele germane. Este mândră că s-a născut în Moldova

Seliștea Călărașilor este locul unde a crescut, unde și-a petrecut copilăria, iar orașul Călărași este locul ei de suflet.

Vorbim despre Mariana Smolenschi, o tânără în vârstă de 25 de ani, care, de mai bine de cinci ani, a plecat în lumea mare, în căuatrea unui trai mai bun.
A fost una dintre cele mai grele decizii pe care le luase până atunci, povestește. ”Imediat după ce ne-am căsătorit, am hotărât, împreună cu soțul, să plecăm în Germania, chiar dacă nimeni nu ne aștepta acolo, chiar dacă nu cunoșteam nici un cuvânt în limba germană”, spune tânăra.
Fiind o fire sociabilă, a reușit să se integreze rapid într-o societate nouă. A reușit, în scurt timp, să învețe limba germană, a reușit să-și găsească un loc de muncă pe post de menajeră, a reușit să facă și niște studii în cosmetologie, ceea ce o pasiona încă de mică.
”La început, mi-a fost greu, pentru că limba germană este grea, iar termenii profesionali – și mai grei. Lucram cinci zile pe săptămână, iar celelalte două mergeam la studii”, își amintește Mariana.
În ianuarie 2017, visul ei a devenit realitate. S-a născut ”Stelena” – un salon de cosmetologie, într-o zonă bună, proaspăt construită în orașul german Potsdam. Chiar dacă, concurența este destul de mare, totuși Mariana spune că a făcut cea mai bună alegere și crede că tot ce se face din și cu dragoste are succes.
”Părinții mei sunt Smolenschi Tudor (ST) și Elena. Doar pentru ei m-aș întoarce vreodată acasă. De aceea am și ales numele ”Stelena” pentru salonul meu – în cinstea lor”, explică tânăra. Iar ei, cu emoții, au participat la acest important eveniment din viața fiicei lor, atunci când a fost inaugurat salonul.
În acea perioadă, unul dintre ziarele germane titra: ”Prin Stelena, visele devin realitate”.
Nu i-a fost ușor
Mariana Smolenschi susține că a avut ce învăța în urma multor insuccese, dar și succese. A învățat în mod special să nu-și facă planuri mari pe viitor, pentru că, dacă acestea nu se împlinesc, dor prea tare.
Și mai are și un scop Mariana. ”Vreau să fiu remarcată și apreciată acolo unde sunt. Să demonstrez că noi, moldovenii, știm să muncim și să facem așa ca țara să fie mândră de noi”, a subliniat.
Sigur, dorința ei cea mai mare este să se întoarcă acasă, la cei dragi, chiar dacă este  dezamăgită de oamenii care au făcut din țara în care s-a născut o marionetă.
”Mă doare că nu pot să fac nimic pentru acest colț de rai în care m-am născut, dar, cel puțin, mă strădui să vorbesc totdeauna despre ea frumos și, desigur, cu dor”, mai spune Mariana.
Atunci când revine acasă, la Seliște, de fiecare dată îi apare un nod în gât – din cauza emoțiilor, doar pozitive.
”Închid ochii și îmi amintesc de fiecare vară sau iarnă petrecută acasă, de fiecare anotimp trăit acolo. Nici un anotimp nu mi se pare atât de frumos ca acasă”, povestește în continuare tânăra, după care conchide cu emoții și dor în glas: ”Sunt mândră ca m-am născut în Moldova”.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *