Bombe cu efect întârziat în casele oamenilor. O problemă fără de soluție?

În prag de iarnă, o familie din Bravicea, Călărași a rămas fără casă. Zeci de persoane au fost evacuate dintr-un bloc locativ gen cămin din Ungheni, după ce într-un apartament a explodat o butelie de gaz. O femeie și fiul ei și-au pierdut viața în urma unei deflagrații, provocată de o  butelie de gaz.
Sunt știri, publicate, în ultimii ani, în ”Expresul”.
Chiar dacă tragediile s-au întâmplat în locuri diferite, cauza a fost aceeași– buteliile cu gaz lichefiat. Fie că oamenii nu au acordat atenție scurgerilor de gaze, fie că au avut o atitudine neglijentă față de instalarea buteliilor de gaz, finalul a fost, de fiecare dată, trist și devastator.
Salvatorii bat alarma
Vladimir Gîrbea, șeful Secției Apărare împotriva Incendiilor din cadrul Direcției Situații Excepționale Ungheni, susține că este foarte grav faptul că, în prezent, în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași nu există nici o instituție responsabilă de comercializarea și verificarea tehnică a buteliilor de gaz. ”Toate buteliile sunt produse în timpurile sovietice, astfel că e foarte periculos să le exploatăm. În plus, nimeni nu se ocupă de repararea și testarea lor”, explică dânsul.
Cu toate acestea, aproape în fiecare gospodărie există cel puțin câte o butelie, conectată la aragaz.
”Cu mai mulți ani în urmă, în sat venea regulat o mașină specializată, care distribuia butelii cu gaz în locul celor goale. Acum, nimeni nu mai are grijă să le aducă, să le testeze, să le repare când e cazul”, afirmă Radu Vîrlan, primarul satului Milești, Nisporeni.
Potrivit dânsului, sătenii sunt nevoiți să-și umple buteliile la stațiile de alimentare cu gaz lichefiat pentru automobile din Nisporeni.
Buteliile cu gaz rămân o problemă
Vladimir Gîrbea recunoaște că, după ce au dispărut întreprinderile din gestiunea SA ”MoldovaGaz”, care se ocupau de testarea, repararea și distribuirea buteliilor de uz casnic, oamenii au rămas pe cont propriu.
Atunci când buteliile se golesc, ei merg la stațiile de alimentare cu combustibil pentru automobile. E o încălcare, căci, explică salvatorii, menirea  acestor stații este să alimenteze cu gaze automobilele și nu buteliile.
Nimeni nu se ocupă de acest sector
”Nu avem licență pentru deservirea buteliilor cu gaz lichefiat. În prezent, practic nimeni nu se ocupă de acest sector”, a declarat pentru ”Expresul” Ion Vișnevschi, directorul SA ”Ungheni-Gaz”.
Ce e de făcut? Ce să facă oamenii care mai utilizează butelii? Răspunsul nu a fost nici pe departe optimist: ”Este foarte complicat să dau vreun sfat. Cu părere de rău, trebuie să recunoaștem că aceste butelii sunt ca niște bombe cu efect întârziat. Orice se poate întâmpla. Unicul sfat pentru cetățeni ar fi să nu le umple până la refuz, ci doar în proporție de 75%. Astfel va fi minimalizat riscul explodării lor”.
Despre problema respectivă a fost anunțat Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase (IPSSTOIP) al Ministerului Economiei. Pe 10 februarie, în adresa Direcției Situații Excepționale Ungheni a parvenit un răspuns, semnat de Ivan Gușilic, șefulIPSSTOIP.
”Utilizarea samavolnică a buteliilor de gaz lichefiat în blocurile locative, case particulare, obiecte de menire socială nu ține de competența IPSSTOIP și nu reprezintă un segment al domeniului securității industriale. Responsabilitatea pentru buna funcționare a instalațiilor de gaze și buteliilor de gaz lichefiat o poartă proprietarii de imobile”, se menționează în acel răspuns .
Care e soluția?
Soluția, potrivit lui Ion Vișnevschi, ar trebui să vină de la Guvern.
Ivan Gușilic are o altă viziune: ”Va fi binevenită examinarea posibilităților de consolidare a eforturilor comune între entități cu funcții de supraveghere pe domeniile de prevenire a incendiilor, în comun cu autoritățile publice locale, în scopul informării cetățenilor privind majorarea numărului de incendii în sectorul locativ la folosirea gazului lichefiat cu încălcarea normelor tehnice”.
Cum s-ar zice, salvarea de la înec e în mâinile celui ce se îneacă.
La ora actuală, în R. Moldova funcționează doar o singură întreprindere ce se ocupă de îmbutelierea, repararea, testarea și distribuția buteliilor de uz casnic – în Bălți.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *