Achiziții și donații de carte pentru bibliotecile noastre

Imagine simbol

Imagine simbol

Chiar dacă, în ultimul timp, bibliotecile noastre au fost împânzite cu tablete și calculatoare de ultimă generație, totuși cartea rămâne a fi pe primul loc.
Dar… vine ea în biblioteci? Sunt suficiente cărțile pe care le au, în prezent, bibliotecile?
Au trecut mai bine de două luni din noul an și, deocamdată, nicăieri nu au fost făcute achiziții de carte. Totuși, bibliotecile din Ungheni, Nisporeni și Călărași au avut parte de mici donații de carte din partea Bibliotecii Naționale. Achizițiile, se pare, urmează.
La Ungheni, pentru biblioteca publică raională ”Dimitrie Cantemir”, sunt prevăzute în acest scop 40 de mii de lei. ”Se duce evidența solicitărilor din partea utilizatorilor noștri și, reieșind din cărțile pe care le solicită ei, noi le achiziționăm”, ne-a spus Nadejda Mihai, directoarea bibliotecii, după care a adăugat: ”În fiecare an ne străduim să îmbunătățim fondul de carte, chiar dacă se face cu pași foarte mici”.
Potrivit dânsei, biblioteca a primit recent o donație de carte de la Biblioteca Națională. Urmează să mai primească un lot. Directoarea, însă, nu a putut oferi o cifră exactă a cărților donate, pentru că acestea nu au fost încă ”prelucrate”, adică nu au fost efectuate procedurile necesare de înregistrare a lor. Ulterior, o parte din ele vor fi repartizate în bibliotecile sătești.
În schimb, se cunoaște numărul de exemplare de cărți achiziționate în anul trecut – 688, plus alte 1021 provenite din donații.
La Nisporeni tabloul e cam același. Doar că aici, pentru achiziționare de carte, sunt preconizate 25 de mii de lei. Nu a fost achiziționată, deocamdată, nici o carte. Elizaveta Tâmbur, directoarea bibliotecii publice raionale, susține că deja au avut parte de două donații semnificative: una din partea Bibliotecii Naționale, iar cealaltă – din partea Asociației ”Cartea” de la Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”.
”Am primit exact ceea de ce aveam nevoie: și literatură artistică, și din domeniul ecologiei, economiei, psihologieo, și științe exacte”, a făcut o precizare Elizaveta Tâmbur. Ulterior, o parte din cărțile donate au ajuns în bibliotecile din raion. ”Noi știm de ce are nevoie fiecare bibliotecă și ce fel de contingent de cititori are”, a mai adăugat dânsa.
În plus, directoarea susține ca biblioteca pe care o conduce are un fond bogat de carte, iar an de an sunt achiziționate cele mai bune cărți de care au nevoie utilizatorii.
Cu totul alta este situația la Călărași. Biblioteca publică raională ”Grigore Vieru” nu a făcut achiziții de carte din 2015. ”În acest an, ne vom concentra pe inițiativa 1+1, de înnoire și procurare a echipamentului tehnologic”, a declarat Galina Agafița, directoarea bibliotecii. Acest lucru ar însemna: biblioteca achiziționează un calculator sau o tabletă, iar Programul ”Novateca” oferă gratis încă un produs de același fel.
Și bibliotecile din raion sunt îndemnate să-și programeze banii pentru astfel de cheltuieli – de procurare de echipament.
De notat că și biblioteca publică raională ”Grigore Vieru” a primit deja în acest an o donație – tot de la Biblioteca Națională. Este vorba de 95 de exemplare de carte în limba română și rusă. ”Asta nu înseamnă că acoperă necesitățile, pentru că avem nevoie de mult mai mult, întrucât fondul de carte pe care îl avem este un pic depășit de timp”, a recunoscut directoarea bibliotecii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *