La ceas aniversar în biblioteca din Nisporeni

Nicolae Labiș Imagine www.ziarulmetropolis.ro

Nicolae Labiș Imagine www.ziarulmetropolis.ro
Nicolae Labiș
Imagine www.ziarulmetropolis.ro

Pe 2 decembrie, ar fi împlinit de 80 de ani. A plecat la cele veșnice mult prea devreme. Avea doar 21 de ani, cînd firul vieții i s-a rupt brusc, din cauza unui tramvai, de care a fost strivit. Dacă ar mai fi trăit, cîte ar mai fi reușit! Dar și așa, a rămas în istorie, în istoria literaturii române. Este vorba de Nicolae Labiș.
Poetul a fost omagiat, chiar recent, la Biblioteca publică din Nisporeni, în cadul unei activității cultural-literare cu genericul: ”Nicolae Labiș – poetul copil”, dedicată celor opt decenii de la nașterea sa. Evenimentul a adunat numeroși admiratori ai poeziei lui.
”Am decis să aleg acest generic, pentru că se știe bine că Nicolae Labiș și-a scris primele poezii  la vîrsta de 12 ani, iar la 15 ani a obținut deja premiul mare la concursul tinerilor scriitori de la București”, a explicat bibliotecara Maria Olaru, inițiatoarea acestei activități.
Dînsa ne-a mărturisit că l-a descoperit pe Nicolae Labiș abia prin anii 90 ai secolului trecut. De atunci are o predilecție deosebită pentru creația lui și se străduie să transmită acest sentiment și celor care vin la bibliotecă.
Un mare îndrăgostit de creația lui Labiș este și Lazăr Buzut din Nisporeni care, deși are peste 80 de ani, a venit, în acea zi, la bibliotecă să vorbească despre poetul preferat, să asculte din poeziile lui. ”Nu sînt critic literar, dar am ajuns la concluzia că Nicolae Labiș, la 12 ani, era un om matur, căci poeziile sale din acea perioadă sînt foarte serioase. El nu are poezii copilărești”, a opinat dînsul, după care a adăugat: ”Nicolae Labiș este un poet care a trăit prin sine timpurile cînd spațiul românesc era ars de comunism, secetă, foamete, de aceea poezia lui are atîta tîlc și un mesaj atît de condensat”.
Apropo, primul volum al lui Labiș care i-a nimerit în mînă lui Lazăr Buzut se numea ”Moartea căprioarei”. Era prin anii 60, cînd, vorba dînsului, ”furtuna comunismului moldovenesc s-a mai domolit un pic, iar relația dintre cele două maluri ale Prutului se dezvolta energic”. Acea cărțulie o mai  păstrează și astăzi în biblioteca personală.
În acea zi, au venit cu un recita de poezii la bibliotecă și elevi de la liceele ”Boris Cazacu” și ”Mircea Eliade” din Nisporeni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *