După o călătorie de opt luni

Imagine simbol: cluj.tvr.ro

Imagine simbol: cluj.tvr.ro
Imagine simbol: cluj.tvr.ro

La sfîrșitul lui noiembrie, ”Valiza Călătoare”, un proiect inedit al Bibliotecii ”Grigore Vieru” din Călărași, a ajuns în locul de unde a pornit. Cele 15 cărți în stil reliefo-punctat Braille și audio, destinate persoanelor cu probleme de văz, au trecut, timp de opt luni, prin toate bibliotecile din raion, astfel că oricine a putut beneficia de ele.
”Le-am oferit o nouă șansă persoanelor cu deficiențe de vedere. Sper că în așa mod s-au simțit mai utile, au putut să citească, să se simtă în rînd cu lumea”, a menționat  Galina Agafița, directoarea bibliotecii, inițiatoarea acestui proiect.
”Valiza Călătoare”, numită  ”Lumina cunoașterii”, a făcut primul popas  la biblioteca din Meleșeni, satul în care locuiesc 16 persoane cu deficiențe de vedere. ”Pentru prima dată, persoanele nevăzătoare sau slab văzătoare au avut posibilitatea să vină la bibliotecă pentru a consulta cărţi scrise special pentru ele. Prin acest proiect ne-am străduit să  le demonstrăm că au șanse egale, la fel ca şi oricare alt consătean de-al lor”, a specificat Vera Nastas, șefa bibliotecii din Meleșeni.
Și Aurelia Bordei, șefa bibliotecii din Țibirica, a menționat că utilizatorii au răsfoit cu mare interes cărțile din valiză, fiind impresionați de stilul reliefo-punctat Braille. Ei și-au împărtășit impresiile în ”Caietul de opinii şi păreri” al bibliotecii.
Valiza călătoare a ajuns, apoi, la Păulești, chiar dacă aici nu există persoane cu mari deficienţe de vedere. Totuși, potrivit Mariei Ciorchin, șefa bibliotecii, cititorii au fost interesați de cărţile respective. ”Dumnezeu să le lumineze văzul celor care au nevoe să citească”, spuneau ei, pipăind rînd cu rînd, fiecare pagină.
”După ce am văzut această valiză, mi-am dat seama că există copii și adulți cu mult mai multe probleme decît noi. E foarte bine că sînt cărți și pentru cei care au probleme de vedere, căci astfel pot citi și ei, pot afla lucruri noi și interesante”, a spus Severina Gaber, elevă la gimnaziul din Sadova.
Reamintim că, la începutul anului 2015, la Biblioteca ,,Grigore Vieru” din Călărași fost deschisă o secție de literatură Braille și audio, destinată, în mod special, persoanelor nevăzătoare. În prezent, în evidența Organizației Teritoriale Călărași a Societății Orbilor din Moldova se află 164 de persoane.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *