Biblioteca în fața unor noi provocări

Imagine simbol: adevarul.ro

Imagine simbol: adevarul.ro
Imagine simbol: adevarul.ro

Mai e cititul în vogă? Este o întrebare logică și actuală în era tehnologiilor avansate  și a evoluțiilor sociale. Pentru a citi o carte este nevoie de concentrare și timp, ceea ce lipsește, în foarte  multe cazuri, omului modern.
Și totuși… Oricît de scăzută ar fi rata cititorilor, mai există persoane ce vizitează zilnic biblioteca. Este vorba, în special, de elevi, studenți, dar și de unii adulți. Ne-am convins de aceasta după o vizită la Biblioteca publică raională din Nisporeni.
”Elevii și studenții citesc, de obicei, ceea ce prevede curricula școlară sau ce le recomandă profesorii. Adulții vin pentru a răsfoi ziarele și revistele la care sîntem abonați, pentru a afla ce se mai întîmplă în regiune”, ne-a relatat bibliotecara Maria Olaru.
Acolo, la biblioteca din Nisporeni, am întîlnit-o pe Tatiana Vîlcu, o cititoare fidelă a acestei biblioteci. Ea ne-a povestit cu entuziasm despre noile achiziții de carte de aici. Situația e bună în acest sens. Biblioteca din Nisporeni oferă, la ora actuală, o gamă largă de cărți, începînd cu cele beletristice și terminînd cu cele de specialitate. În plus, dispune și de o sală de calculatoare cu acces liber la internet, ceea ce e un mare avantaj pentru doritorii de a obține noi informații, dar și a citi. Tehnologiile moderne și accesul la internet oferă astfel de posibilități tuturor doritorilor de a citi inclusiv cărți electronice. Acestea din urmă sînt tot mai căutate de tineri, ele fiind gratuite și la disponibilitatea fiecăruia dintre noi. Cele mai solicitate sînt romanele de dragoste, fie că sînt într-o limbă străină sau sînt traduse în română.
În general, putem constata că cititul mai este în vogă, iar dorința de a cunoaște cît mai mult  persistă, afirmă bibliotecarii.
În fiecare toamnă, la început de septembrie, biblioteca vine cu propunerile sale pentru noi achiziții de cărți la Consiliul raional Nisporeni. ”În buget este preconizată, anual, o anumită sumă de bani în acest scop”, explică Elizaveta Tîmbur, directoarea bibliotecii. Astfel, Secția cultură a Consiliului raional procură cărțile solicitate care ajung, ulterior, în bilbiotecă și, implicit, la cititori.
Vera Țerna,
studentă stagiară


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *