A venit din Italia să crească ciuperci la Călăraşi

În fotografie: Ciupercile din crescătoria lui Franco Parisi de la Hogineşti

 În fotografie: Ciupercile din crescătoria lui Franco Parisi de la Hogineşti
În fotografie: Ciupercile din crescătoria lui Franco Parisi de la Hogineşti

A ajuns, absolut întîmplător, în Hogineştii Călăraşilor. Este vorba de italianul Franco Parisi. Se vede că a rămas impresionat de locuri şi oameni, din moment ce a decis să rămînă şi să iniţieze o afacere anume aici.
„Am venit, pur şi simplu, în Moldova. Vroiam să fac aici investiţii, dar nu ştiam exact unde”, povesteşte. A găsit la Hogineşti ceea ce ce îşi dorea să găsească: o încăpere potrivită, paiele atît de necesare pentru ceea ce vroia să facă, dar şi oameni binevoitori.
… Intru în încăpere. 1200 de saci, plini cu paie, stau agăţaţi de tavan. Din ei cresc ciupercile. Un tablou imprersionant. Sînt păstrăvi. Franco Parisi le spune plerotis. Aşa se numesc în italiană.
Tehnologia creşterii păstrăvilor e simplă. Timp de două săptămîni, se menţine în încăpere o temperatură de 25 de grade, ca paiele din saci să fermenteze. Apoi, în „solul” obţinut sînt „semănate” ciupercile. Temperatura aerului, în perioada de creştere a ciupercilor, trebuie scăzută pînă la 8-10 grade.
Are, la întreprinderea sa, doar doi angajaţi. Chiar dacă, la început, aceştia nu ştiau nimic despre creşterea păstrăvilor, acum au devenit, practic, experţi. Ştiu multe şi pot răspunde la aproape toate întrebările curioşilor.
Franco Parisi nu ştie exact ce roadă ar putea obţine. E, totuşi, primul sezon pentru el. S-a rezumat să menţioneze doar că speră „să fie totul conform aşteptărilor”.
Antreprenorul are, în Italia, o firmă de salubrizare, la care lucrează şi cîţiva călărăşeni. Deci,  numele Călăraşi nu-i era chiar străin, dar nici nu s-a gîndit, iniţial, că îl va lega de raionul Călăraşi mult mai multe decît acei muncitori de la firma sa din Italia.
Aici, în Moldova, la Hogineşti, a început să crească ciuperci. Afacerea sa e relativ nouă, din luna februarie 2014. Italianul susţine că a investit deja peste un milion de lei. Dar nu-i pare rău. Ceea ce face îi place nespus de mult. Şi nu se teme de un eventual eşec. „Trebuie să ai un caracter puternic şi atunci, la sigur, totul va merge bine”, accentuează dînsul. A studiat despre ciuperci tot ce era posibil, iar acum transpune în practică ceea ce a învăţat.
„Îmi plac ciupercile pe care le cresc acum”, spune. Le vinde angro la piaţa din Chişinău, cu 20 de lei kilogramul. Atunci cînd nu reuşeşte să le vîndă pe toate, le conservează pentru consum propriu. Nu are de gînd, deocamdată, să facă o afacere din conservarea ciupercilor. „Vreau să mă axez mai mult pe creşterea lor”, spune cu fermitate. Şi mai vrea să-şi demonstreze sie, dar şi călărăşenilor, că se pot face afaceri în Moldova. Apropo, dînsul, iniţial, a încercat să crească ciuperci în Polonia, dar nu i-a reuşit, pentru că, zice, condiţiile de acolo nu corespundeau cerinţelor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *