Din culisele discursului public. 20 de tineri au descoperit secretele unui orator de succes

arta oratoricaVedetă de televiziune, contabil, politician sau lider în agricultură – orice om este nevoit ca, cel puţin o dată în viaţă, să ţină un discurs public. Pe cît de simplă pare această sarcină, pe atît de complicată devine, dacă oratorul nu este bine pregătit, nu-şi exprimă ideile concis şi nu captează atenţia publicului.
20 de tineri din Ungheni, Căuşeni, Făleşti şi Călăraşi au învăţat cum să-şi controleze emoţiile, să fie convingători prin idei şi să se facă auziţi. Ei au participat la un training de comunicare în cadrul căruia au fost ajutaţi să devină maeştri ai artei oratorice.
Un orator excelent se formează, nu se naşte
Un bun vorbitor nu se lasă pradă emoţiilor, este bine informat şi îşi alege cuvintele potrivite pentru a exprima ideile în faţa altora. Cum să se ridice la înălţimea aşteptărilor publicului au învăţat, în cadrul unui training, 20 de tineri.
Ludmila Iacubovschi, Colegiul Pedagogic „Alexandru cel Bun” din Călăraşi: Acest training a fost foarte util. Am învăţat cum să fac emoţiile să lucreze pentru mine şi nu contra mea. Trainerul, un adevărat profesionist, m-a ajutat să-mi concentrez  ideile într-un discurs scurt şi dinamic. Cu siguranţă, după mai multe exerciţii practice, voi fi capabilă să susţin propriile prezentări publice.
Iulia Todica, Bender: „Un orator excelent nu se naşte, dar se formează. Pentru a deveni însă un bun orator am învăţat că totul contează, adică conţinutul mesajului, ţinuta vestimentară şi atitudinea în raport cu publicul”.
Mihai Vrabie, Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Ungheni: Am participat la un asemenea training pentru prima dată. Am învăţat cum  să diferenţiez un mesaj interesant de unul plictisitor şi că discursul în public este o artă care trebuie descoperită, cunoscută şi aplicată. A fost suficient  ca să obţin mai multă încredere în mine.
Cunoştinţe aplicate în practică
Trucurile de comunicare dezvăluite tinerilor i-a determinat pe mulţi dintre ei să-şi studieze propriul discurs public şi să muncească mai mult la îmbunătăţirea lui.
Mariana Prodan, Căuşeni, membră a echipei mobile: Vorbitorul trebuie să cunoască tehnicile „de apărare” atunci cînd nu ştie răspunsul la întrebarea adresată. În această situaţie este important să arătăm disponibilitatea de a găsi acest răspuns.
Mariana Nica, Colegiul de Medicină din Ungheni: De multe ori, profesorii mă recomandau să prezint diferite evenimente. După training am privit un material video din arhiva mea şi am observat că ar trebui să fiu mai naturală şi să-mi controlez vocea în faţa publicului.
Arta vorbirii – soluţia pentru o carieră de succes
Trucurile pe care le-au deprins tinerii urmează a fi împărtăşite cu alţi semeni de ai lor în cadrul unor dezbateri, training-uri sau discuţii, la care ei vor fi protagoniştii. Ei fac parte din echipele mobile de voluntari ai proiectului „Muncă Decentă pentru TINEri – îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora şi a societăţii civile”. Obiectivul acestuia este de a-i ajuta pe tineri să aibă mai multă încredere în forţele proprii şi să facă alegerile corecte în carieră.
Maria Bocicov, Făleşti, elevă: Un adevărat orator trebuie să fie conştient de rolul său şi să-i ajute şi pe cei din jur, iar astfel se va reuşi organizarea mai multor activităţi.
Eugenia Linu, Călăraşi, membră a echipei mobile: Cu siguranţă, nu toate cunoştinţele acumulate la acest seminar le voi putea aplica în practică imediat, dar pe viitor anumite trucuri le voi dezvolta pentru a avea succes în business, domeniu în care vreau să-mi fac o carieră.
Proiectul „Muncă decentă pentru TINEri – îmbunătățirea situației socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora și a societății civile” este implementat de către Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „Făclia”, în parteneriat cu Fundația CNV Internationaal și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova. Acesta se bucură de susţinerea financiară a Uniunii Europene prin Instrumentul European pentru Democrație și Drepturile Omului.  


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *