O poveste pentru copiii cu nevoi speciale

În grădiniţa „Povestea” de la Nisporeni
În fotografie: În grădiniţa „Povestea” de la Nisporeni

În grădiniţa „Povestea” de la Nisporeni
În fotografie: În grădiniţa „Povestea” de la Nisporeni

Deja de şase ani, grădiniţa “Povestea” din Nisporeni a transformat într-o poveste viaţa micuţilor cu nevoi speciale. Sînt aici, în prezent, 19 copii cu diverse probleme, dar care se simt în largul lor alături de alţi peste 200 de copii.
Incluziunea preșcolară demult nu mai este o noutate la Nisporeni, ne-a spus Tatiana Cociu, directoarea grădiniței ”Povestea”. Primul pas a fost făcut în anul 2007, graţie proiectului „Educaţie pentru toţi – Iniţiativă de acţiune rapidă”, realizat de Ministerul Educaţiei cu susţinerea UNICEF şi a Băncii Mondiale.
Anume grădiniţa “Povestea” din Nisporeni, cu inimoşii ei educatori, au fost pionieri în ceea ce priveşte incluziunea preşcolară. Pe atunci, termenul respectiv nici măcar nu exista. Noțiunea de ”educație incluzivă” a fost lansată oficial în aprilie 2010, regăsindu-se în proiectul de lege privind Codul Educației.
Totuşi, grădinița nu are încă un statut oficial de instituție incluzivă, ceea ce o împiedică să aibă, pe lîngă cadrele didactice, și un grup de specialiști format din logoped, kinetoterapeut și psihopedagog pentru reabilitarea copiilor cu nevoi speciale.
”Așteptăm ca ministerul de resort să elaboreze şi să aprobe cît mai curînd un statut-cadru al instituţiei incluzive şi modele de fişe de post pentru specialiştii ce urmează să fie angajaţi”, a explicat Tatiana Cociu.
În altă ordine de idei, directoarea grădiniței ”Povestea” şi-a împărtășit cu ”Expresul” o mare bucurie: în primăvara anului 2014, în instituție va fi înființată încă o grupă, a zecea la număr, în care vor fi încadrați copii cu vîrsta de 2-3 ani. Amenajarea ei va avea loc, grație proiectului privind educația timpurie ”Parteneriat global pentru educație”, implementat de Ministerul Educaţiei, Banca Mondială şi UNICEF.
NISPORENI | Ina Landa   


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *