Bunele practici ale autorităților locale din regiune au fost premiate

grădiniţa „Guguţă”, Ungheni
În fotografie: Domniţele de la grădiniţa „Guguţă” din Ungheni în faţa primarilor cu cele mai bune practici din perioada 2011-2012

grădiniţa „Guguţă”, Ungheni
În fotografie: Domniţele de la grădiniţa „Guguţă” din Ungheni în faţa primarilor cu cele mai bune practici din perioada 2011-2012

Numele a șapte primari din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași a răsunat, pe 22 noiembrie, la cea de-a cincea ediție a ceremoniei de premiere a celor mai bune practici din R.Moldova, acestea fiind stabilite în cadrul Programului bunelor practici ale autorităților publice locale din R. Moldova 2011-2012, realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) ”Viitorul” cu suportul financiar al Consiliului Europei.
Evenimentul a avut loc la Palatul Republicii, adunînd toată elita aleșilor locali din Moldova.
UNGHENI
Se pare că primarii ungheneni au fost cei mai activi, căci la ceremonia de premiere au fost nominalizate cinci practici de succes.
Grădinița ”Guguță” din Ungheni a fost declarată un model național de acces la educația incluzivă, iar această practică a fost recunoscută cea mai bună la secțiunea ”Buna guvernare: participare cetățenească și parteneriate comunitare de succes”. ”Un oraș care se respectă și-şi respectă cetățenii trebuie să ofere toate tipurile de servicii pentru toate categoriile de cetățeni”, a subliniat primarul Alexandru Ambros.
”Sînt mîndră de faptul că grădinița noastră reprezintă un model de acces la educația incluzivă, despre care se vorbește în toată țara”, a declarat pentru „Expresul” directoarea Emilia Cucuruzac, care a venit la festivitatea de premiere cu un grup de copii ce au prezentat un adevărat spectacol pentru cei prezenţi în sală.
În acea zi, spre Ungheni s-a îndreptat încă o diplomă, de mențiune, pentru implementarea proiectului ”Centrul de reabilitare și orientare profesională pentru persoanele cu dizabilități”, care oferă tinerilor cu nevoi speciale șansa de a fi integrați în societate.
S-a bucurat de apreciere şi primarul de Buşila, Valeriu Toderică. Grădinița din sat, ”Prichindel”, a fost declarată un model de succes privind eficientizarea energiei în comunitate. Odată cu instalarea colectoarelor de energie solară aici, cei 100 de copii beneficiază de apă caldă, iar administrația instituției economisește lunar cîte trei mii de lei.
Primarul s-a arătat satisfăcut de premiu, menţionînd că, ”prin intermediul acestui program, autoritățile locale au posibilitatea să se facă auzite și apreciate la justa valoare”.
Primarul de Bușila a venit la Chișinău însoțit de formația folclorică locală ”Doruleț”, care a dăruit publicului un buchet de cîntece populare.
Au primit diplome de mențiune primăriile Chirileni și Cetireni, ambele pentru implementarea unor proiecte vizînd aprovizionarea satelor respective cu apă. La Chirileni au fost construiţi 14 kilometri de apeduct și săpate 40 de fîntîni, iar la Cetireni – un apeduct cu lungimea de 20 de kilometri.
NISPORENI
Doar doi primari din raion, Ion Crudu de la Vărzărești și Alexei Secrieru din Cristești, au avut curajul să-şi depună dosarele vizînd bunele lor practici. Ambii au fost premiați. Primul – cu o diplomă de gradul II, pentru proiectul „Transparență cadastrală și funciară la Vărzărești”, iar al doilea – cu o diplomă de gradul III, pentru proiectul ”Construcția a 20 de platforme cu 60 de containere și procurarea unui automobil pentru transportarea deșeurilor”. Apropo, graţie implementării acestui proiect, primăria Cristeşti a fost declarată de către Consiliul raional cea modernă, salubră şi amenajată localitate a raionului Nisporeni.
Primarul, bineînţeles, s-a declarat mîndru de cele două diplome, dar a spus că cel mai mult se mîndrește cu faptul că ”satul a scăpat, în sfîrșit, de gunoiști neautorizate, iar rîulețele și drumurile locale au devenit mult mai curate”.
Şi vărzăreştenii au cu ce se mîndri, căci deja de un an fiecare dintre ei, în orice moment, poate afla online informațiile necesare despre proprietăile lor şi asta, grație proiectului ”Utilizarea sistemului informațional de management administrativ în activitatea primăriei și transparența cadastrală și funciară”.
CĂLĂRAȘI
Unicul primar din raion, premiat pentru bunele practici, a fost Nicolae Melnic de la Călărași. Edilul a declarat pentru ”Expresul” că, deși are la activ mai multe proiecte implementate, a decis să-și încerce norocul pentru prima oară. El a depus un dosar privind implementarea proiectului ”Sprijin autorităților publice locale din comunitățile țintă pentru a elabora/actualiza strategiile de dezvoltare socio-economică în manieră participativă”, datorită căruia Călărașiul s-a ales cu „Strategia de dezvoltare socio-economică pentru anii 2012-2016”. Unele prevederi din ea deja au început să fie realizate. Un prim succes a fost reabilitarea iluminatului pe 9 străzi de la periferia  Călărașiului.
Pentru acest model de bună practică, Nicolae Melnic a fost premiat cu o diplomă de mențiune.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *