Comisia Europeană a propus integrarea graduală a Republicii Moldova pe Piața Unică Europeană

Sursa: ipre.md

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 20 martie, propunerea de integrare graduală a Republica Moldova, și a celorlalte state candidate, în Piața Unică Europeană, în paralel cu procesul de aderare la Uniunea Europeană, scrie zdg.md.

Propunerea face parte din comunicarea Comisiei Europene privind reformele necesare înaintea extinderii Uniunii Europene, conform unui anunț făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan.

„Este o propunere foarte bună pe care, ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, am prezentat-o încă de acum doi ani, dinainte de acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova. În ultimii doi ani, am inclus această solicitare în patru declarații oficiale ale Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova, precum și în două rezoluții ale Parlamentului European pe care le-am negociat și care au fost votate cu largă majoritate de colegii europarlamentari.Integrarea graduală a Republicii Moldova în Piața Unică și în alte programe europene aduce mai rapid beneficii concrete oamenilor, încă dinainte de aderarea propriu-zisă la Uniunea Europeană”, a scris Siegfried Mureșan pe rețelele de socializare.

Potrivit europarlamentarului, accesul la Piața Unică înseamnă o liberalizare totală și permanentă a comerțului Uniunea Europeană (UE) – Moldova, înseamnă că produsele moldovenești vor intra mai ușor pe piața europeană. În același timp, prin accesul la Piața Unică, oamenii din Moldova ar urma să aibă acces mai ușor la produse europene de calitate și la prețuri mai mici. În plus, integrarea graduală în Piața Unică ar urma să aducă în Republica Moldova standarde europene de calitate și să ofere mai multă încredere pentru investitori să vină în Moldova și să creeze noi locuri de muncă.

Acordul de participare a Republica Moldova la Programul UE privind Piața Unică a fost semnat pe 8 septembrie 2023, la Bruxelles.

Instituită în 1993, Piața Unică a UE este „una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene”. Aceasta garantează că mărfurile, serviciile, persoanele și capitalurile pot circula liber pe întreg teritoriul UE.

Conform Consiliului European, Piața Unică le permite cetățenilor UE să locuiască și să lucreze oriunde în UE, oferindu-le oportunități mai bune de angajare. Datorită acesteia, consumatorii au acces la o gamă mai largă de servicii și produse de înaltă calitate putând avea încredere că acestea sunt sigure și respectă mediul.

Pe 23 iunie, Consiliul European a acordat Republica Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Obținerea acestui statut nu oferă calitatea de stat membru al UE, întrucât cea din urmă presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Abia după ce îndeplinesc condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *