Republica Moldova interzice utilizarea aditivului alimentar E171. În ce preparate se regăsește

Imagine: acemind.net

Autoritățile din Republica Moldova au luat decizia de a interzice utilizarea aditivului alimentar E171, cunoscut sub numele de dioxid de titan, în produsele alimentare. Se întâmplă la doi ani de când acest aditiv a fost interzis în Uniunea Europeană, scrie într-un comunicat Asociația Ce consum eu.

La 6 ianuarie 2022, Asociația a lansat o petiție solicitând autorităților interzicerea dioxidului de titan în produsele alimentare din țară.

Iar începând cu data de 7 martie 2024, intrarea în vigoare a Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari marchează oficial interzicerea dioxidului de titan în produsele alimentare din Republica Moldova.

Cu toate acestea, în ciuda interdicției, pe piață, veți mai găsi produse alimentare care pot conține acest aditiv alimentar. Și asta pentru că legislatorii au decis să reglementeze perioada de tranziție pentru agenții economici cu privire la produsele alimentare care își pierd conformitatea odată cu actualizarea listelor de aditivi alimentari. Mai exact, au inclus prevederi care permit menținerea în circulație a produselor până la expirarea termenului de valabilitate a produsului sau până la epuizarea stocurilor.

Menționăm că, dioxidul de titan este utilizat abundent în migdale zahărite, dulciuri, înghețate, diverse bomboane, gumă de mestecat, medicamente. De asemenea este utilizat pentru a conferi o culoare albă multor produse alimentare, de la produse coapte şi paste tartinabile, până la supe şi sosuri, sosuri pentru salate şi suplimente alimentare.

Aditivul alimentar E171 rămâne autorizat pentru utilizare în medicamente, atât în Uniunea Europeană, cât și în Republica Moldova.

Expresul.md

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *