Ce este “depresia de sărbători” și cum scăpăm de ea

Imagine simbol, sursa: psihosensus.eu

Depresia de sărbători este un subiect care se bucură de popularitate în mediile de comunicare în ultimii ani, fiind tot mai dezbătut și în rândurile specialiștilor – psihologi, psihoterapeuți, psihiatri. Planurile și obiectivele stabilite la începutul anului și nefinalizate, presiunea și frământările sociale, neîndeplinirea unor așteptări, oboseala psihică/fizică acumulată peste an, potențate de unii factori biologici, precum lipsa somnului ori un somn precar, și de agitația specifică din preajma sărbătorilor de iarnă, favorizează apariția fenomenului cunoscut sub denumirea de “depresie de sărbători”.

Ce este depresia de sărbători?

Sentimentele de tristețe care durează pe tot parcursul sezonului de sărbători, în special în lunile noiembrie și decembrie, sunt adesea denumite depresia de sărbători. Sărbătorile sunt, de obicei, privite ca o perioadă de fericire și bucurie. Dar pentru unii oameni, poate fi o perioadă de reflecție dureroasă, tristețe, singurătate, anxietate și depresie, transmite doc.ro. 

Chiar și oamenii care iubesc acest sezon se pot confrunta cu depresia de sărbători în această perioadă aglomerată. Sărbătorile sunt adesea un moment cu emoții și solicitări mari, ceea ce îi poate face pe mulți să se simtă stresați și epuizați.

Depresia de sărbători apare și la copii. Copiii care au părinții plecați la muncă în străinătate se confruntă, în această perioadă, cu un sentiment de singurătate, chiar de abandon. Deși cei de peste hotare își doresc doar să le facă un trai mai bun și fac toate eforturile necesare pentru a le oferi totul copiilor lor, sentimentul de singurătate se aprofundează în perioada sărbătorilor.

De ce este depresia atât de frecventă în timpul sărbătorilor?

Există mai multe motive pentru care poți dezvolta depresie în timpul sărbătorilor:

  • Izolarea socială

Izolarea socială este unul dintre cei mai mari predictori ai depresiei, mai ales în perioada sărbătorilor.
Unii oameni pot avea un cerc restrâns de cunoștințe cu care interacționează sau oportunitățile de socializare pot lipsi în totalitate. Oamenii care au sentimente de deconectare evită adesea interacțiunile sociale în perioada sărbătorilor. Din păcate, retragerea înrăutățește adesea sentimentele de singurătate și simptomele depresiei. Una dintre cele mai bune modalități de a face față izolării sociale este să iei legătura cu prietenii sau familia pentru sprijin. De asemenea, poți încerca să discuți cu un terapeut.  Acesta te poate ajuta să îți dai seama ce declanșează aceste sentimente și să găsești soluții pentru a le depăși.

Iată, însă, câteva modalități de a scăpa de această senzație neplăcută:

  • Începe o nouă tradiție

Încearcă să planifici o excursie în familie sau o vacanță, în loc să îți petreci vacanța acasă. Gândește-te la activități care să nu o includă pe acea persoană dragă ție care astăzi nu-ți mai alături de tine.

  • Nu ceda presiunilor de sărbători

Simte-te liber să refuzi un eveniment, dacă nu te simți confortabil. Fii dispus să le spui celoralți ceea ce simți: „Nu mă simt pregătit pentru asta acum. Nu mi-aș dori să particip.”

  • Fii voluntar

A-i ajuta pe alții poate fi de mare ajutor și pentru tine. De exemplu, puteți încerca:

•    să îți ajuți cunoștințele să pregătească masa de sărbători;
•    să organizezi o campanie de strângere de donații;
•    să-ți ajuți vecinul cu o sarcină în curte sau în casă;

  • Întoarce-te la natură

Mersul la plimbare în parc sau în pădure îi ajută pe mulți să se relaxeze și să se simtă mai bine atunci când se simt copleșiți de emoții negative.

Simptome depresia de sărbători

Cel mai frecvent simptom al depresiei de sărbători este un sentiment persistent sau recurent de tristețe care începe în perioada sărbătorilor. Acest sentiment poate varia în intensitate și durată. Unii oameni s-ar putea simți dezamăgiți periodic, dar experimentează perioade scurte în care se simt în regulă.

De asemenea, este posibil să ai o criză de depresie sezonieră, dacă simți că activitățile simple sunt mai dificile decât în mod normal. Aceasta includ să te ridici din pat, să faci de mâncare și să faci o plimbare.

Alte simptome includ:

•    să te simți mai obosit decât de obicei;
•    să îți pierzi interesul pentru lucrurile care înainte îți aduceau bucurie;
•    să ai probleme de concentrare;
•    să ai modificări ale apetitului sau ale greutății;
•    să remarci schimbări ale tiparelor de somn;
•    să ai o dispoziție depresivă sau iritabilă;
•    să te simți lipsit de valoare sau vinovat;
•    să experimentezi senzația de tensiune, îngrijorare sau anxietate.

Confruntarea cu depresia de sărbători

Discută cu medicul tău, dacă te simți trist pentru perioade lungi de timp. Acesta te poate trimite la un specialist în sănătate mintală. Dacă sentimentele tale de tristețe în timpul sărbătorilor sunt însoțite de gânduri legate de suicid, ia legătura, de urgență, cu un specialist!

Îți poți îmbunătăți starea de spirit în timpul sărbătorilor având grijă de tine. Mănâncă alimente sănătoase, dormi suficient și fă mișcare în mod regulat.

Potrivit Primary Care Companion al Journal of Clinical Psychiatry, doar 30 de minute de exerciții cardiovasculare pot oferi o creștere imediată a dispoziției, similară cu efectele unui medicament antidepresiv.

Când să mergi la medic

Dacă sezonul sărbătorilor trece și încă te simți deprimat sau anxios, ar trebui să discuți cu medicultău  sau cu un specialist în sănătate mintală pentru a determina dacă problema cu care te confrunți este o tulburare de dispoziție mai semnificativă.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *