Abuzurile sexuale și discriminarea la serviciu vor interzise

Imagine simbol, sursa: startupcafe.ro

Abuzurile sexuale și discriminarea la serviciu vor interzise, după ce Moldova ratifică Convenţia Organizației Internaţionale a Muncii nr. 190 privind violența și hărțuirea în lumea muncii. Astfel, autoritățile din țara noastră introduc reglementări care vor permite mai multor categorii de persoane care devin victime să ceară despăgubiri, transmite realitatea.md. 

Prevederile se referă nu doar la angajați, ci și la persoanele care lucrează independent de statutul lor contractual. Este vorba inclusiv despre persoanele în curs de formare, stagiari și ucenici, lucrători al căror contract de muncă a fost reziliat, voluntari, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și solicitanții de locuri de muncă, precum și persoanele care exercită autoritatea, atribuțiile sau responsabilitățile unui angajator.

„Violență și hărțuire în sfera muncii se referă la o serie de comportamente și practici inacceptabile sau amenințări ale acestora, indiferent dacă este vorba de o singură apariție sau repetată, care vizează, rezultă sau sunt susceptibile să conducă la daune psihologice, sexuale și/sau economice și include violența și hărțuirea bazată pe gen”, se arată în proiectul publicat de Guvern.

Angajatorul va trebui să asigure informarea tuturor angajaților despre noile reglementări, procedurile de soluționarea a cazurilor sesizate și drepturile de care dispun angajații, precum și despre răspunderea prevăzută de legislație pentru încălcările comise. Regulamentele interne vor cuprinde noile prevederi, iar în caz că se produc abuzuri, se vor depune plângeri la autoritățile responsabile de investigații.

Expresul.md

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *