Un proiect menit să dezvolte servicii sociale pentru seniorii din raionul Ungheni

În următorii patru ani, persoanele în etate din cinci comunități ale raionului Ungheni vor avea mai multe oportunități de incluziune socială. Asociația HelpAge Moldova va susține dezvoltarea serviciilor sociale și îmbunătățirea condițiilor de trai în aceste comunități. Este vorba de orașul Ungheni și satele Măcărești, Mănoilești, Zagarancea și Costuleni.

În cadrul proiectului, cinci asociații obștești din localitățile menționate și administrațiile publice locale își vor consolida capacitatea de a lucra în domeniul îmbătrânirii active de a promova comunitatea prietenoasă vârstnicilor, prin implementarea de activități de mobilizare a Grupurilor de Sprijin Reciproc, de participare la procesul decizional, de creare și dezvoltare a activităților de socializare, recreere și învățare.

Potrivit Dinei Ciubotaru, manageră de program al organizației HelpAge, proiectul își propune ca să îmbunătățească participarea socială a persoanelor în etate. „În Moldova, persoanele în etate, în afară de ocupația lor de a îngriji de nepoți și unii, de a îngriji de adulți – fie părinții, fie partenerii de viață, nu prea au alte activități în afara gospodăriei sau localității lor, ceea ce înseamnă că nu au parte de o participare socială. Și o dată cu implementarea acestui proiect vom reuși să-i încadrăm și în alte activități din afara gospodăriei”, a menționat ea.

La Ungheni a avut loc evenimentul de lansare a proiectului „Îmbunătățirea participării sociale a persoanelor în etate din Moldova prin dezvoltarea comunităților prietenoase vârstnicilor”, susținut financiar de Guvernul Federal Germania. La eveniment au fost prezente circa 20 de persoane în etate, active și care vor să facă o schimbare în comunitatea lor prin implicare, dar și reprezentanți ai administrației publice locale, domeniul educației și asistenței sociale.

Probleme frecvente enunțate de vârstnici sunt veniturile mici, accesul limitat la servicii, izolarea și lipsa de comunicare. În acest caz, participarea socială este foarte importantă pentru vârstnici și pentru dezvoltarea lor personală, mai ales că au posibilitatea să învețe ceva nou, să aibă ocupații.

„Noi, ca asociație obștească am aplicat la HelpAge și am fost selectați în calitate de parteneri locali în implementarea acestui proiect. Este un proiect ce are drept scop implicarea persoanelor în etate prin activități sociale. Consider că acest proiect o să îmbunătățească acele condiții de care au nevoie seniorii din Ungheni”, a menționat Constantin Stratulat, președintele Asociației Obștești Asociația de Educație Civică „Viitorul Începe Azi”.

Urmează ca în cel mai scurt timp, să se formeze un grup de sprijin reciproc, acesta fiind necesar atunci când vor fi realizate diferite activități de socializare. „Acest proiect este așteptat și binevenit pentru persoanele în etate. Cât am ascultat, mi-au venit în gând două idei de activități. Deja atunci când ne vom aduna, voi propune aceste idei, să vedem dacă le-am putea implementa”, spune Iulia Cotomin, o ungheneancă prezentă la evenimentul de lansare.

De menționat că în perioada decembrie 2023 – noiembrie 2024, HelpAge Moldova susține crearea activităților de participare socială pentru persoane în etate, inclusiv cu dezvoltarea serviciilor sociale și crearea comunităților prietenoase vârstei. Proiectul cuprinde 15 localități din raioanele Ungheni, Sângerei și Telenești și va investi în crearea și dezvoltarea activităților de participare socială și în adaptarea infrastructurii și mediului din comunități.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *