De ce unii oameni sărbătoresc Crăciunul pe stil nou iar alții pe stil vechi

Imagine simbol, sursa: ebay.co.uk

Sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie sau pe 7 ianuarie a devenit o dispută în societatea noastră. În timp ce unii moldoveni spun că adevăratul Crăciun este pe 25 decembrie în baza calendarului gregorian, sau altfel spus pe stil nou, alții afirmă că Nașterea Domnului este sărbătorită doar pe 7 ianuarie, pe stil vechi, după calendarul iulian, dar sunt și persoane care se bucură de dubla sărbătoare și le marchează pe ambele dăți, scrie radiomoldova.md.

Disputa despre când sărbătorim Crăciunul, pe stil nou sau pe stil vechi s-a creat din cauza diferenței dintre calendarele iulian și gregorian. Între calendarul iulian, numit și cel „pe stil vechi” și calendarul nou, cel gregorian, este o diferență de 13 zile. Totul a pornit de când s-a făcut reforma calendarului Iulian, adică în secolul 15, sub auspiciile papei Grigore al 13-lea.

Această schimbare a fost făcută cu scopul de a corecta decalajul crescând dintre anul calendaristic și cel astronomic, discrepanță care ajunsese în secolul 15 la 10 zile. Astfel, potrivit reformei, data de 5 octombrie a devenit data de 14 octombrie. Noul calendar, numit „gregorian” după numele papei Grigore XIII, a început să se aplice din 1582 în mai multe state din vestul Europei. Estul ortodox a menținut calendarul pe stil vechi încă vreo câteva secole.

De fapt, și biserica ortodoxă română și biserica ortodoxă rusă sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, deoarece 7 ianuarie, conform calendarului Gregorian corespunde în prezent cu 25 decembrie pe calendarul Iulian.

Dacă în prezent diferența dintre sărbătorile pe stil nou și cele pe stil vechi este de 13 zile, aceasta va crește tot mai mult. Astfel, începând cu anul 2100, se va mai adăuga o zi, Crăciunul va fi pe 8 ianuarie.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *