Republica Moldova va putea aplica sancțiuni internaționale unor state, dar și împotriva propriilor cetățeni

Sursa foto: diez.md

Republica Moldova se va putea alinia la sancțiunile internaționale împotriva statelor și demnitarilor străini, inclusiv președinți și membri ai familiilor regale, și va putea impune restricții propriilor cetățeni, care se ascund de justiție peste hotare, scrie moldova.europalibera.org.

Guvernul a avizat, pe 18 octombrie, o serie de completări la legea privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, aprobată încă în 2016. În redacția actuală, legea prevede sancțiuni contra guvernelor, entităților nestatale și persoanelor fizice. După ce va fi modificată și de Parlament, Republica Moldova va putea impune sancțiuni internaționale:

  • statelor întregi;
  • foștilor sau actualilor președinți;
  • deputaților;
  • judecătorilor curților supreme de justiție;
  • militarilor cu grade superioare;
  • membrilor familiilor regale.

Sancțiunile internaționale vor putea fi introduse pentru infracțiuni grave, ca genocid, crime împotriva umanității, tortură, execuții și asasinate, răpiri de persoane.

De asemenea, vor putea fi sancționați oameni care ocupă funcții publice importante la nivel național, șefi ai întreprinderilor de stat sau lideri de partide, care „sunt responsabili sau complici la coordonarea unor acte de corupție majoră” sau care au colaborat cu serviciile de informații străine ce desfășoară acțiuni ostile Republicii Moldova.

Pentru ca să fie sancționați cetățeni ai Republicii Moldova, trebuie să fie întrunite cumulativ următoarele condiții:

  • are un proces penal pornit pentru infracțiunea corespunzătoare;
  • se eschivează de la urmărirea penală sau de la procesul de judecată;
  • deține cetățenia unui alt stat;
  • nu se află pe teritoriul Republicii Moldova.

Cum vor fi aplicate sancțiunile?

Persoanelor sancționate le vor fi blocate conturile și nu vor avea dreptul să tranziteze sau să se afle pe teritoriului Republicii Moldova.

Conturile ar putea fi deblocate dacă vor avea nevoie de bani pentru alimentație, chirie sau rate ipotecare, medicamente și tratamente medicale, impozite, prime de asigurare sau pentru plata unor servicii juridice.

Deciziile privind alinierea la sancțiunile internaționale vor fi adoptate de un consiliu de supervizare, care va fi condus de prim-ministru și în care vor mai intra șase miniștri (ai Justiției, Afacerilor Externe, Afacerilor Interne, Finanțelor, Dezvoltării Economice, Infrastructurii) și conducătorii organelor de drept, de exemplu, directorii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) sau Centrului Național Anticorupție (CNA).

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *