Mass-media din Republica Moldova va primi subvenții de la stat

Imagine: stiridinmoldova.md

Instituțiile mediatice din țară vor primi subvenții de la stat. În Republica Moldova va fi creat Fondul de subvenționare în domeniul mass-media. Raportul la acest proiect de lege a fost aprobat astăzi la ședința Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, comunică moldpres.md.

Valoarea mijloacelor financiare ale Fondului va fi aprobată anual, iar alocația va fi stabilită în Legea bugetului de stat. Aceasta va fi echivalentul a 25% din bugetul furnizorului public național de servicii media pentru anul respectiv. Totodată, Fondul va putea fi completat cu donații, sponsorizări, granturi sau alte surse financiare care nu sunt interzise de lege.

Instituțiile mass-media care vor beneficia de subvenții din partea statului vor fi selectate printr-un concurs organizat de Ministerul Culturii. Acesta va avea la bază domeniile prioritare de subvenționare, stabilite anual prin consultări publice cu instituțiile și organizațiile societății civile din domeniu.

Totodată, instituțiile mediatice care vor fi eligibile pentru acordarea subvențiilor vor trebui să întrunească cumulativ mai multe condiții – înregistrarea în Registrul instituțiilor mass-media, respectarea Codului deontologic, prezența pe piață de cel puțin un an, lipsa restanțelor la bugetul public național, lipsa sancțiunilor pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale și a Codului deontologic al jurnalistului.

În același timp, nu vor putea primi subvenții furnizorii publici de servicii media audiovizuale, instituțiile finanțate de la bugetul public, instituțiile mass-media departamentale, instituțiile mass-media cu caracter publicitar și cele fondate de partidele politice.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *