Unghenenii optează pentru zone fără deșeuri

Imagine simbol
Imagine simbol

Un forum național cu genericul „Optăm pentru zone urbane și rurale fără deșeuri” a avut loc la începutul lunii august la Ungheni. Subiectele care au fost abordate în cadrul evenimentului au fost axate pe managementul eficient al deșeurilor și colectarea selectivă a acestora.

„Acest forum este mai mult un semnal de a atrage atenția publicului larg despre nevoia de a proteja mediul prin varii metode și activități”, a menționat Svetlana Ciobanu, coordonatoarea proiectului „Parteneriat împotriva deșeurilor pentru zonele rurale verzi”, finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020.

Scopul acestui eveniment a fost să informeze și să sensibilizeze publicul larg despre necesitatea și importanța protecției mediului înconjurător.

„Problemele ce țin de mediu nu sunt problemele doar a unei singure localități, ci sunt rezolvate în comun. Noi, cei de la Ungheni, avem un operator de evacuare a deșeurilor și prestăm servicii intercomunitare. Dacă ne dorim ca în municipiul nostru să fie curat, trebuie să ne străduim ca și în localitățile învecinate, să acoperim o rază cât mai mare, iar zona respectivă să fie corect administrată din punct de vedere al colectării deșeurilor”, a menționat Alexandru Ambros, primarul de Ungheni, prezent la eveniment.

Totodată, în cadrul forumului, a fost făcut și un schimb de bune practici cu municipiul Iași în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, dar un accent s-a pus și pe politici, și soluții eficiente care au fost implementate, pentru combaterea poluării mediului. Aceste informații au fost împărtășite celor prezenți de către Luminița Nazare, consilier, Serviciul Promovare și Monitorizare Calitate Mediu din cadrul primăriei Iași, România.

Prezent la forum a fost și Nicolae Covalenco, doctor în științe tehnice, profesor și expert, care a prezentat un raport în care a vorbit despre tehnologia de obținere a energiei electrice căldurii și frigului din mediu, anul împrejur, dar s-a referit și la utilizarea deșeurilor agricole de hârtie și iută pentru obținerea materialelor noi.

Ghenadie Ciobanu, expert în cadrul Asociației Obștești Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă, a efectuat o analiză a celor zece amenințări pentru mediul înconjurător: creșterea numărului populației, poluarea cu deșeuri aruncate la nimereală sau gestionate incorect, risipa alimentară, distrugerea stratului de ozon, defrișările de păduri și altele, precum și efectele nocive ale acestora asupra mediului.

Ulterior, despre serviciile de salubrizare, colectare și evacuare a deșeurilor în Ungheni, a vorbit Claudia Coniuhov, administratoarea AVE Ungheni. Totodată, pe lângă faptul că s-au făcut unele schimbări și modernizări în sistemul de management al deșeurilor în municipiul Ungheni, au fost enunțate și necesitățile de care are nevoie serviciul dat, pentru a atinge anumite standarde europene. În aceeași ordine de idei, s-a luat în calcul, în viitorul apropiat, extinderea serviciului de evacuare a deșeurilor încă în alte cinci localități ale raionului Ungheni.

Prezenți la eveniment, primarii localităților rurale beneficiare de acest serviciu, au împărtășit din experiența lor în ceea ce privește colectarea deșeurilor în localitățile pe care le administrează și și-au exprimat deschiderea pentru extinderea și implementarea sistemului de colectare selectivă a deșeurilor în comunitățile lor.

„Ne dorim ca să facem orașul nostru și mai curat, iar oamenii să fie mai disciplinați la capitolul colectarea selectivă deșeurilor”, a concluzionat Svetlana Ciobanu.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *