„Îngrijitor la domiciliu”- o nouă profesie cu acte în regulă în Republica Moldova

Imagine simbol, sursa: bundeangajat.olx.ro

Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova a aprobat standardul de calificare pentru o nouă profesie – cea de „Îngrijitor la domiciliu”.  Acest lucru va contribui la degrevarea sistemului de stat al serviciilor de îngrijire la domiciliu, prestate persoanelor în vârstă sau vulnerabile, se menționează într-un comunicat.

Noul standard de calificare va permite instituțiilor acreditate să formeze specialiști în acest domeniu și urmează să fie inclus în programele naționale de formare profesională inițială și continuă. 

Mariana Negrean, directoarea CEMF „Raisa Pacalo” și specialist principal în cadrul Comisiei Nursing, susține că necesitatea unei astfel de profesii survine ca urmare a cererii mari resimțite în serviciile de îngrijire la domiciliu. 

Calificarea de Îngrijitor la domiciliu o poate obține orice persoană care va absolvi un programul de formare, beneficiind după absolvire de posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii în instituțiile prestatoare de servicii sociale și medicale, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare.  

Astfel, print-un efort conjugat al Caritas Cehia cu autoritățile centrale, apariția profesiei de îngrijitor la domiciliu și a programului de formare a noilor specialiști, va descrește considerabil povara resimțită de sistemul de îngrijiri dedicate persoanelor în etate și celor vulnerabile. 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *