VIDEO/ „Judecătoria model” mai aproape de justițiabili. Prin ce schimbări au trecut instanțele de judecată din Ungheni și Bălți

„Judecătoria model” este despre accesul oamenilor la o justiție echitabilă, despre atitudinea judecătorilor față de justițiabili, dar și despre o infrastructură mai prietenoasă pentru public. Cu asistența generoasă din partea proiectului USAID „Instanțe Judecătorești Model”, Judecătoriile Ungheni și Bălți au trecut printr-o transformare vizibilă.

Holurile au fost dotate cu mobilier nou și infochioșcuri. La fiecare etaj al clădirii există și câte o zonă destinată copiilor. „Este comod, dacă vii cu copilul, are ocupație. Foarte bine că este așa ceva.”, a declarat o justițiabilă din Bălți.

„O instanță de judecată model este instanța care își direcționează activitatea pe patru obiective care țin de: public, justițiabil, performanța instanței și instruirea personalului”, spune Ion Pâcaleu, președintele interimar la Judecătoria Bălți, după care mai adaugă: „Ceea ce ține de performanța instanței, am organizat instruiri cu judecătorii și cu personalul, am popularizat evaluarea serviciilor instanței către justițiabili, am efectuat acțiuni de educație juridică. Noi sperăm că împreună și cu suportul echipei USAID, „Instanțe judecătorești model”, vom obține titlu de instanțe model la toate domeniile de excelență.”, a declarat Ion Pâcaleu, președintele interimar la Judecătoria Bălți.

Iar avocatul Victor Grijuc spune că interiorul instanței s-a schimbat foarte mult ca aspect. „Este mult mai confortabil de petrecut timpul în cadrul instanței. Va permite ca procesul de judecată să aibă loc într-o atmosferă favorabilă.”, a subliniat el.

„Cu siguranță, toate inovațiile care au apărut în judecătorie au îmbunătățit domeniul informațional, accesul cetățenilor la justiție, acesta este unul dintre principiile de bază. A devenit mai comod pentru oameni, nu mai sunt obligați să stea la cozi, vin aici și folosindu-se de utilaje inovative pot obține acea informație de care au nevoie.”, a menționat și avocatul Nicolai Cornieț.

De asemenea, Judecătoria Ungheni a creat un Consiliu Consultativ, format din reprezentanți ai instanței, profesioniști din sectorul justiției, ONG-uri și mass-media locală. Consiliul se întrunește periodic pentru a discuta despre îmbunătățirea serviciilor prestate de judecătorie. „O instanță de judecată model presupune o instanță unde populația, cetățenii Republicii Moldova au încredere. Ea trebuie să fie deschisă, accesibilă, lumea să se simtă liberă, să se simtă că vine să-și apere un drept, care consideră că este undeva lezat. Pe lângă modernizarea tehnică a sediului, este atitudinea bună, pozitivă a angajaților instanței față de cetățeni, deschidere, instruiri sub toate aspectele, atât în comunicarea cu cetățenii, cât și instruiri profesionale, preluarea practicilor internaționale în domeniul dat.”, a menționat Vasile Șchipu, președintele Judecătoriei Ungheni.

Dumitru Racoviță, judecător la Judecătoria Ungheni spune că se tinde spre a fi mai buni în toate. „Evident că acesta a fost și motivul din care am acces în cadrul proiectului Instanțe judecătorești model și de a încerca să obținem ceva încă mai bun decât ce avem. Condițiile de lucru s-au îmbunătățit. Avem echipamente noi în instanță, care fac așteptarea unei ședințe mult mai ușoară.”, a subliniat dânsul.

Și Veronica Florea, asistent judiciar este de părere că, condițiile de lucru sunt mai bune și mult mai avantajoase atât pentru angajați, cât și pentru justițiabili.

Peste tot în clădire sunt amenajate spații de așteptare, dotate cu fotolii confortabile, prize și panouri informative. Edificiul dispune de un sistem modern de aer condiționat și este echipat cu lifturi noi. Avocații și procurorii au la dispoziție mai multe birouri mobilate, în care sunt instalate computere conectate la internet.

„Atât infrastructura, cât și organizarea este una foarte bună, iar ultimele modificări făcute în instanță doar ușurează lucrul. Chiar prin diferitele gadgeturi, care au fost amplasate, este bine de căutat repede agenda instanței sau alte lucruri de care avem nevoie.”, a declarat și Grigore Ciochină, procuror adjunct interimar la Nisporeni.

Avocații, în sediul vechi nu dispuneau de un birou destinat lor, unde să aibă posibilitatea să se pregătească de proces. „Elementar, nu aveam unde îmbrăca roba și să lăsăm hainele groase pe timp de iarnă. Acum avem condiții foarte benefice, dispunem de două birouri în sediul judecătoriei, unde avem posibilitatea să discutăm separat cu clienții, să întocmim unele cereri.”, a spus și avocata Maria Arabadji.

Judecătoriile Bălți și Ungheni aplică mai multe inovații pentru a crește calitatea actului juridic, transparența și accesibilitatea instanțelor, dar și satisfacția vizitatorilor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *