La Pîrlița va fi amenajat un miniparc pentru întreaga familie

Imagine simbol

În comuna Pîrlița va fi amenajat un miniparc pentru toți membrii familiei. Aici vor fi instalate 5 aparate de fitness și o bibliotecă în aer liber, dotată cu cărți în limba română, rusă și ucraineană, de care se vor putea folosi atât sătenii, cât și refugiații din localitate.

Amenajarea acestuia va fi posibilă în cadrul proiectului „Micul Parc”, care este implementat de către Asociaţia Obştească „Inovații Sociale” din Ungheni, în parteneriat cu primăria comunei Pîrlița.

„Am ales această primărie, pentru că avem o colaborare frumoasă și pentru că, în localitate, se află un număr mare de refugiați ucraineni”, a menționat Andrei Chiorescu, coordonatorul proiectului.

Startul proiectului a fost dat la începutul lunii aprilie. Obiectivul acestuia este de a promova sportul și modul sănătos de viață în rândul tuturor membrilor familiei. „Va fi un spațiu de socializare și de practicare a sportului în aer liber. Pandemia de COVID-19 a tras un semnal de alarmă privind necesitatea de a investi mai mult în sănătatea oamenilor”, a subliniat Andrei Chiorescu.

Astfel, toţi membrii comunității vor avea posibilitatea să facă exerciții împreună într-un cadru liniștit și să folosească aparatele și echipamentele, în funcție de nevoile și abilitățile individuale. „Atragerea la mișcare atât a adulților, cât și a copiilor va avea un impact semnificativ asupra sănătății și a stării de bine. Va fi amenajată și o zonă de relaxare, unde vor fi amplasate bănci, pentru ca oamenii să poată socializa după sport”, a mai declarat coordonatorul proiectului.

Potrivit lui, deschiderea parcului ar urma să aibă loc în aproximativ 6 luni. Cu această ocazie, va fi organizat un eveniment artistic cu participarea animatorilor şi a diferitor personaje din poveste.

„Implementarea acestui proiect va aduce, locuitorilor şi persoanelor refugiate din Ucraina care se află în comuna Pîrliţa, numeroase beneficii pentru sănătate, precum: reducerea stresului, îmbunătățirea încrederii de sine, creșterea gradului de relaxare, tonificarea corpului, creșterea mobilității etc”, a accentuat Andrei Chiorescu.

Beneficiare ale proiectului vor fi circa 4.500 de persoane care locuiesc în comuna Pîrliţa, inclusiv 50 de refugiați din Ucraina.

Proiectul „Micul parc” este implementat cu susținerea „Terre des hommes Moldova” în cadrul proiectului „Toleranță zero față de violența în familie în regiunile Cahul și Ungheni”, parte a proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women. Valoarea totală a proiectului este de 107 mii 600 de lei.

Totodată, la propunerea Ludmilei Nistor, primara comunei Pîrlița, proiectul ,,Micul Parc” va fi implementat în comun cu proiectul „Copii egali — șanse egale”, care prevede amenajarea unui alt parc de odihnă. În cadrul acestuia va fi instalat echipament de joacă, masă de tenis, bănci, coșuri de gunoi, precum și va fi amenajat terenul pentru volei. La inițiativa părinților, parcul va fi îngrădit și vor fi plantați pomi.

Această inițiativă va fi realizată de către Asociația Obștească „Totul pentru copil” din Pîrlița în cadrul Programului de Inițiative Locale, implementat de AO Centrul ,,CONTACT-Cahul” și AO „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.


Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *