Mai multe gospodării din centrul satului Onișcani vor fi salvate de la alunecări de teren

La Onișcani s-a găsit soluția pentru o problemă mai veche, ce punea în pericol oamenii din localitate. Un proiect ce va dura trei ani va reabilita albia râpei ce traversează centrul satului și care, de la un an la altul, devine tot mai lat și mai adânc, în unele locuri atingând și peste 8-9 metri adâncime.

În ultimele două decenii, părțile laterale și fundul râulețului din centrul Onișcaniului s-au extins, formând maluri abrupte și afectând gospodăriile adiacente, instituțiile publice și chiar drumul principal.

Potrivit reprezentanților administrației publice locale, acest fapt duce la pierderea parțială a 47 de terenuri aferente caselor de locuit. Cu ani în urmă, din cauza alunecărilor de teren, școala veche în care au învățat generații întregi de onișcăneni s-a surpat în totalitate. Și actualul gimnaziu din comună este predespus alunecărilor de teren, aflându-se de-a lungul malului stâng al râulețului, în partea inferioară a acestuia.

Îngrijorate de pericolul iminent, autoritățile au început să bată alarma încă de prin 2015, încercând să găsească fonduri pentru a scoate problema de pe ordinea de zi a localnicilor. Primarul Gheorghe Grecu spune că a bătut la mai multe uși, apelând pe la diverși finanțatori, iar într-un final a găsit soluția. Proiectul ,,Consolidarea și amenajarea luncii râulețului din centrul localității, cu organizarea scurgerii apelor pluviale din comuna Onişcani” este acum în plină desfășurare cu suportul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin Fondul Ecologic Național.

Proiectul are un buget de 8 milioane de lei. Cu acești bani, timp de trei ani, la Onișcani vor fi reabilitate 32 de sectoare de pe malul stâng și 15 sectoare de pe malul drept al râulețului, predispuse alunecărilor de teren. Grație proiectului, malurile vor fi betonate, se vor construi trotuare, dar și numeroase ziduri de sprijin.

Lucrările au început mai întâi de toate cu o curățenie generală în râpă, după ce localnicii făcuse un obicei din a arunca acolo tot felul de gunoaie. ”Oamenii din zona respectivă aruncau de toate în râpă, fără a conștientiza faptul că apele poluate se scurg în râulețul Cula, care se revarsă în Dunăre, iar mai apoi în Marea Neagră. Ne pomenisem cu o gunoiște în plin centrul satului”, explică Gheorghe Grecu. Potrivit lui, atunci când s-a dat startul lucrărilor au mai existat și unele rezerve din partea celor care s-au obișnuit să scape mai ușor de gunoaie, iar acum sunt nevoiți să facă un drum până la gunoiștea autorizată. Dar marea majoritate a onișcănenilor sunt foarte bucuroși că vor scăpa de pericolul alunecărilor și că își vor ști locuințele în siguranță de acum încolo. ”Vara mirosul este insuportabil, acum sperăm că va fi bine, iar cei care și au casele în apropiere, vor răsufla, probabil, mai ușor”, ne spune o femeie care trecea în acel moment prin zonă.

Primarul este mândru de faptul că până la sfârșitul acestui an se vor încheia și lucrările de reparație a Coridorului de drum ce traversează localitățile Hârbovăț, Sverida și Onișcani, începute încă în anul 2019. Reparația drumului este finanțată din sursele Băncii Mondiale, iar proiectul este parte a Programului de Îmbunătățire a Drumurilor locale, având o valoare de peste 88 milioane de lei. ”Acest drum nou trece exact pe lângă râulețul cu pricina și ar fi fost mare păcat să rămână în zona pericolului de alunecări de teren”, a conchis Gheorghe Grecu.

Doina Harea

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *