„Covorul bunicii” și-a găsit locul pe Casa de Cultură din Florițoaia Veche

Casa de Cultură din Florițoaia Veche și-a modificat aspectul. De curând, peretele exterior al clădirii a fost decorat într-un mod cu totul și cu totul creativ. Îmbinarea culorilor și elementelor simbolistice tradiționale au dus la realizarea unui covor tipic moldovenesc, inspirat după un model de covor din localitate, datat din 1905.

„Promitem că vom face tot posibilul să ducem la bun sfârșit această idee de suflet, de drag de satul Florițoaia Veche și de toți florițoienii”, scria pe pagina sa de Facebook Iulia Gorincioi, în 2020. Și se pare că s-a ținut de cuvânt. În 2021, chiar în sâmbăta Paștelui s-au finalizat lucrările picturii murale, îndepărtându-se și schelele. Iar în seara de Paște, pe timp de noapte s-au aprins și luminile proiectoarelor agățate pe clădire, pentru a ilumina pictura.

Astfel, „Covorul bunicii” zugrăvit pe o suprafață de 140 metri pătrați, amintește locuitorilor, dar și generațiilor viitoare din Florițoaia Veche despre importanța păstrării și înveșnicirii tradițiilor strămoșești.

Iulia Gorincioi, șefa sectorului cultural din Florițoaia Veche, povestește că vizavi de clădire se află un teren de joacă pentru copii, fiind construit în urmă cu cinci ani, datorită implicării dânsei. Anul trecut a câștigat un proiect prin care s-au făcut lucrări de renovare și s-a construit și o scenă cu acoperiș. Acesta a fost și primul imbold pentru a oferi clădirii un aspect mai îngrijit. Mai ales că a avut susținere din partea Grupului de Inițiativă Locală și a locuitorilor, dar și a diasporei, a purces la implementarea ideii.

Pentru a pune în mișcare realizarea lucrării propriu-zise a avut nevoie în primul rând, cu ajutorul meșterilor, să restructureze peretele clădirii, care se afla într- o stare destul de avariată. „Mai întâi am pregătit terenul pentru pictură, deoarece clădirea pe exterior avea nevoie de raparație”. Apoi, au mai astupat și careva geamuri care nu îndeplineau nici o funcție: nici estetică și nici utilitară. Lucrarea în sine a durat aproape două luni, având continuitate. „ În luna noiembrie, anul trecut am lucrat o lună de zile, iar pentru pictura în sine a fost nevoie de aproximativ încă o lună, deja în anul acesta. Condițiile meteo au mai tărăgănat din lucrări”, a precizat Iulia Gorincioi.

Dânsa, fiind și inițiatoarea de a picta un covor tradițional moldovenesc pe clădirea Casei de Cultură, a împărtășit ideea cu Grupul de Inițiativă Locală care a intervenit și cu suport financiar. Nici diaspora nu a fost trecută cu vederea, ajutând financiar la realizarea și materializarea ideii. Potrivit Iuliei Gorincioi, pentru lucrare s-au cheltuit aproximativ 65 mii lei. Pictura a fost realizată de câțiva pictori din Chișinău.

Sursa de inspirație a fost un covor țesut în 1905, iar posesoarea acestui covor este Nina Damian, ce l-a păstrat încă de la bunica sa. „La realizarea picturii s-a ținut cont de covorul în original: coloristica și simbolistica fiind reproduse în totalitate. Totodată vrem ca pe covorul pictat să fie inscripționat și anul în care a fost realizat covorul original, dar și inițialele care sunt inscripționate pe verso”, a subliniat Iulia Gorincioi.

„Covorul bunicii” are o însemnătate enormă pentru promovarea și păstrarea valorilor naționale și culturale. Mai ales, că funcția pe care o deține în calitate de promotor al culturii, ține de datoria ei să reînvie și să păstreze amintirea tradițiilor de altă dată. „ Noi, cei care suntem responsabili să păstrăm tradițiile neamului nostru, să nu lăsăm să se distrugă, ci să le promovăm”, a conchis dânsa.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *