Când o tuse semnalează probleme cu glanda tiroidă, spune medicul endocrinolog Veronica Mihăilă

Majoritatea persoanelor asociază tusea cu o răceală, viroză sau infecție bacteriană a căilor respiratorii. Puțini însă se gândesc că tusea deranjantă poate fi cauzată de anumite probleme ale glandei tiroide. Un diagnostic exact și respectiv indicarea unui tratament eficient o poate face doar medicul, a atenționat Veronica Mihăilă, medic endocrinolog în cadrul Clinicii Sante din Ungheni.

Cum facem diferența dintre o tuse cauzată de o boală respiratorie și una cauzată de o patologie a glandei tiroide?

Diagnosticul diferențial trebuie să îl facă medicul. O tuse cauzată de o afecțiune respiratorie este o tuse care este însoțită de rinită, dispnee, faringită, sau eliminări oculare. Dacă este vorba de o afectare pulmonară, atunci poate fi vorba de tuse productivă, care, uneori, poate fi însoțită și de febră. În cazul tusei provocată de probleme cu glanda tiroidă este, de obicei, una seacă.

De ce simptome este însoțită tusea în cazul patologiilor glandei tiroide?

Tusea apare în gușa nodulară, adică atunci când este prezent sindromul de compresie mecanică.  Nodulii tiroidieni sunt măriți și compresează organele învecinate. Atunci când nodulul compresează nervul laringian apare o disfonie, adică o dereglare de voce (o răgușeală). Dacă compresează traheea, atunci poate să apară o dispnee (înădușeala), dacă compresează esofagul atunci pacientul nu poate înghiți bine. Deci se poate întâmpla ca atunci când pacientul stă culcat să nu își poată găsi poziția pentru că compresează acest nodul. Tot sindromul de compresie și tuse ar putea să fie atunci când este o glandă mărită. Astea sunt simptomele locale, dar sunt și simptomele generale – dacă ar fi vorba de un cancer tiroidian atunci se înregistrează scăderi în greutate, stare de rău, astenie generală, subfebrilitate.

Ce analize sunt indicate pentru un diagnostic diferențiat?

Mă voi referi mai mult în cazul unui diagnostic al glandei tiroide. Desigur că pacientul trebuie să facă o consultație la medicul endocrinolog. Medicul îl examinează și dacă este necesar, atunci se recurge la următoarele investigații: ultrasonografia glandei tiroide și analiza hormonilor. În cazul în care la ultrosonografie se determină noduli suspecți, atunci se recomandă analiza hormonală. Medicul determină care anume hormoni. Nodulii suspecți trebuie să fie punctați și pacientul este îndreptat la biopsie, care presupune examenul citologic pentru a confirma sau exclude patologia oncologică.

În ce constă tratamentul tusei cauzate de probleme ale glandei tiroide?

În cazul prezenței sindromului de compresie mecanică însoțită de tuse, în mare parte dacă este deranjant, în gușele endemice se dă tratament pe termen îndelungat, pentru ca tiroida să se micșoreze. În procesele autoimune, în tiroiditele autoimune, cu dereglări hormonale se dau tratamente cu hormonale, sau în gușele difuze toxice se dă tratamente cu antitiroidiene de sinteză. In cazul nodulilor suspecți se vorbește deja despre tratament chirurgical.

 Cine sunt persoanele care intră în grupul de risc de a face bolile glandei tiroide?

Persoanele din grupul de risc sunt femeile care ajung la menopauză, persoanele care au fost supuse unei radiații, persoane cu patologii oncologice care au fost supuse radioterapiei, copiii născuți de la mama cu patologia glandei tiroide, persoane care au patologii autoimune, persoane cu probleme articulare, cu lupus, cu sclerodermie, diabet zaharat, etc.

Ce se întâmplă dacă persoana amână adresarea la medic și încearcă să se autotrateze?

Nu știu cum o persoană ar putea să se autotrateze în cazul glandei tiroide. Medicul este cel care trebuie să examineze pacientul și să stabilească un diagnostic corect. În mare parte, nodulii care nu sunt suspecți nu se tratează medicamentos, doar se urmăresc în dinamică, iar în cazul celor maligni se face îndreptare către intervenție chirurgicală. Iar dacă persoana nu se adresează la medic la timp, desigur că toate patologiile se agravează: pacientul slăbește brusc, apare tahicardie, transpirație, etc. În ceea ce privește cancerul tiroidian, acesta are o evoluție mai lentă. Dar sunt și forme de cancer care progresează destul de rapid.

De ce bolile glandei tiroide rămân în topul patologiilor?

Țara noastră se află într-o zonă cu un deficit de iod. Iodul este acel element din care se formează hormonii tiroidieni. Deci, tiroida neavând cantitatea suficientă de iod, pe parcursul vieții suferă. De aceea apar și diferite patologii. De ce rămâne în top? Noi culegem consecințele accidentului de la Cernobîl. Tiroida, neavând iod bun a captat acel iod radioactiv care treptat a dus la patologiile pe care le avem la moment.

Veronica Mihăilă, medic endocrinolog la Centrul Medical Clinica Sante din Ungheni, str. Romana 35/E.

În cadrul Clinica Sante Ungheni consultă inclusiv: medic pediatru, terapeut, ginecolog, cardilog, dermatolog, mamolog, neurolog-pediatru și ultrasonografist.

Programare la numărul de telefon: 079 77 44 48


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *