O viață mai sănătoasă pentru sute de persoane din regiunea Cula

Imagine simbol: sanatate.ghidularadean.ro

Sute de persoane cu boli netransmisibile, din regiunea Cula, au intrat în vizorul autorităților. „Odată ce a fost semnat acordul de colaborare cu Consiliul raional Ungheni, a urmat implicarea actorilor cheie. Reprezentanți ai asistenței medicale primare, ai sănătății publice, asistenței sociale și a altor sectoare, inclusiv voluntari s-au mobilizat pentru evalua necesitățile persoanelor cu boli netransmisibile din zona Cula”, povestește Nicolae Deliu, șeful Secției Controlul Bolilor Netransmisibile și Promovarea Sănătății din cadrul Direcției Centrului Sănătate Publică Ungheni.

Potrivit lui, începând cu anul 2019 și până în prezent, a fost asigurată evidența persoanelor cu boli netransmisibile din 17 localități din zona Cula, fiind acordate serviciile necesare la nivel de localitate.

Astfel că, în raionul Ungheni, echipele comunitare au identificat 460 de persoane cu boli netransmisibile, iar pentru 210 persoane a fost necesară evaluarea nevoilor de sănătate și sociale. „În rezultat, aceste persoane au fost incluse în procesul de monitorizare continuă a indicatorilor de sănătate și aderenței la tratamentul hipertensiunii arteriale și a diabetului zaharat”, a menționat Nicolae Deliu.

Totodată, dânsul a și exemplificat măsurile care au fost întreprinse pentru beneficiarii din cele 17 localități. „Pentru 129 de persoane afectate de sărăcie au fost stabilite prestații sociale, iar pentru 67 de persoane a fost realizată intervenție complexă multidisciplinară de lungă durată, cu referite către servicii specializate (în special serviciul echipa mobilă, deservire la domiciliu, facilități de spălătorie, igienizare)”, spune șeful secției.

Pentru a identifica și evalua persoanele cu necesități complexe, dar și a asigura acestora accesibilitatea la serviciile medico-sanitare, s-au întreprins o serie de proceduri. „S-au analizat rezultatele evaluării și a profilului de sănătate, s-a determinat modul de prestare integrată a serviciilor, s-a acționat în comun și s-a realizat schimbul de resurse și îmbunătățirea procedurilor inter-sectoriale”, spune Nicolae Deliu.

Suplimentar, în cele 17 comunități selectate au fost desfășurate sesiuni de informare cu distribuirea a 500 materiale informative despre prevenirea bolilor netransmisibile și promovarea sănătății.

De subliniat că, unul dintre serviciile care au fost dezvoltate paralel –  Serviciul Ambulanță socială – a fost extins prin integrarea serviciilor pentru a acoperi persoanele cu boli netransmisibile.

Totodată, în două comunități pilot, Cornești și Pîrlița, a fost dezvoltat Centrul de asistență integrată comunitară pe lângă instituțiile medicale primare. „La moment, experiența raionului Ungheni în aplicarea asistenței integrate în practică, este diseminată la nivel național în cadrul Cursului de formare a factorilor de decizie și specialiștilor din sănătate și asistență socială în dezvoltarea asistenței integrate realizată de către Proiectul „Viață Sănătoasă”, cu suportul experților interna-ționali. Actorii cheie de la nivel de raion și echipele multidisciplinare comunitare suntem o forță a schimbării, asigurării accesului universal la servicii și a bunăstării populației, în special a celei vulnerabile”, a conchis Nicolae Deliu.

De subliniat că acțiunile s-au desfășurat în cadrul proiectului „Viață sănătoasă: Reducerea poverii BNT” (BNT – boli netransmisibile), finanțat de Agenția Elvețiană de Cooperare și implementat de Institutul Tropical și de Sănătate Publică din Elveția și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.  Iar Ungheniul a fost desemnat raion-pilot în implementarea proiectului respectiv.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *