TOP 5 lucruri interesante despre Ziua Internațională a Drepturilor Omului

Anual, pe 10 decembrie, este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Omului. 

Știați că…

Declaraţia Universala a Drepturilor Omului a fost proclamată la 10 decembrie 1948 de către  Adunarea Generală a ONU „ca ideal comun spre care trebuie să tindă toate popoarele şi toate naţiunile”.

– Declaraţia Universala a Drepturilor Omului este disponibilă în peste 500 de limbi, fiind cel mai tradus document din lume.

Printre drepturile garantate de Declarație sunt: drepturi civile (dreptul la viață, libertatea și securitatea persoanei, viață privată și de familie, inviolabilitatea locuinței, secretul corespondenței, onoare și demnitate, libera circulație, căsătorie și întemeierea familiei, întrunire pașnică); drepturi politice (dreptul la azil, cetățenie, alegeri); drepturi economice (dreptul la proprietate, retribuție egală pentru munca egală); drepturi procedurale (dreptul de a fi un subiect de drept, dreptul la recurs efectiv, la un proces echitabil); drepturi sociale (asigurări sociale, muncă, dreptul de a înființa sindicate, dreptul la odihnă și timp liber, la un nivel de trai decent, asigurare în caz de boală, șomaj, văduvie, bătrânețe, dreptul la educație).

Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului a avut loc la plenara 317 a Adunării Generale, la 4 decembrie 1950, când Adunarea Generală a declarat Rezoluția 423 (V), prin care invita toate statele membre, precum și orice alte organizații interesate să sărbătorească ziua așa cum cred că e potrivit.

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului are, în 2020, tema: „Recover Better – Stand Up for Human Rights” (Recuperați-vă mai bine – susțineți drepturile omului) și se referă la pandemia de coronavirus. „Vom atinge obiectivele noastre globale comune numai dacă suntem capabili să creăm oportunităţi egale pentru toţi, să soluţionăm eşecurile generate şi întreţinute de coronavirus şi să aplicăm standardele drepturilor omului pentru a aborda inegalităţile, excluderea şi discriminarea consolidate, sistematice şi intergeneraţionale, arată ONU.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *