INTERVIU / Nina Movileanu: „Sperăm că vom fi auziți și apreciați la justa valoare”

Am găsit-o pe Nina Movileanu din Petrești la primele ore ale dimineții în curtea gospodăriei agricole pe care o conduce de ani buni.  Supraveghea ca alimentarea tractoarelor să se efectueze conform tuturor normelor și să le trimită pe câmpurile care mai au nevoie de a fi prelucrate.

Vă mai aduceți aminte cum ați început să lucrați în agricultură?

Am în spate nu doar studii în agricultură, dar și pedagogie. Mi-am început cariera ca profesoară de biologie și director educativ în școala din satul Petrești (acum gimnaziul ”Gaudeamus”). Iar în 2001, atunci când soțul s-a îmbolnăvit, am decis să renunț la pedagogie și m-am reorientat în afaceri. Astfel, am înființat Societatea cu Reducere Limitatp „Aspidistra”. Și de 20 de ani mă confrunt cu problemele din agricultură și lupt așa cum pot.

A fost un impediment diferența de gen? Se zice că bărbații fac agricultură, nu femeile

Diferența de gen nu a fost un impediment pentru a atinge scopul propus. Femeia antreprenor în oricare ramură nu s-ar orienta, eu cred că e mai responsabilă, atentă, calculată și chibzuită. Ca orice femeie din țara noastră, analizezi mult, te gîndești cum din puținul pe care îl ai să faci să îți ajungă pentru a ieși cu bine din orice situație. Am avut și am susținere din partea familiei și asta contează foarte mult. Am și un colectiv unit. Totul se datorează faptului că depunem foarte multă muncă și dăruire de sine, mai ales că avem în posesia gospodăriei circa 300 de hectare de pământ.

 Cu ce probeleme se confruntă azi agricultorii?

Cu toții întâmpinăm probleme numeroase din an în an, începând cu tehnica, prelucrarea solului, secetă, credite, etc.

Anul 2020 s-a arătat nefavorabil pentru toți agricultorii. Eu zic că ne descurcăm pe moment. Am reeșalonat creditele cu băncile, necătând la faptul că condițiile erau foarte dure. Din acest considerent, ne facem foarte mari griji referitor la anul ce urmează.

 Ați beneficiat de subvențiile promise?

Dacă nu ne ridicam la proteste, nu aveam să obținem nici puținul pe care ni l-au dat. Am primit 1500 lei la hectar. Deci, pentru 68 de hectare de cereale grupa întâi am primit 103 mii lei. Din acești bani am cumpărat semințe și motorină. Am semănat 68 de hectare de orz și grâu. La moment, culturile arată bine.

Apropo, am suferit pierderi foarte mari la cultura de porumb, care a trebuit să fie cosită. Și în acest an s-a cheltuit foarte mulți bani pentru că pe un hectar de pământ am făcut câte patru lucrări. Dar sperăm că anul viitor va fi mai favorabil.

Ni s-a promis că vom fi ajutați și la grupa a doua de culturi. Am întocmit actele. Așteptăm și sperăm.

 Pe lângă toate greutățile, sunt și lucruri bune, a fost Ziua Agricultorului. Ce vă doriți?

Să ne rugăm de sănătate, să învingem și pandemia Covid – 19. Sperăm că o să fim auziți și apreciați la justa valoare. Ne dorim să fim susținuți ca și agricultorii din Uniunea Europeană. Noi însă suntem marginalizați. Ar trebui să nea dea voie să ne dezvoltăm și să creștem.

Am reușit să învingem greutățile anului 2020. Necătând la faptul că a fost un an secetos, totuși majoritatea agricultorilor au finalizat lucrările de pregătire a solului și semănatul culturilor de toamnă.

În acest context, aș vrea să mulțumesc liderilor agricoli din comuna Petrești, deoarece ne-am mobilizat ca niciodată. Am mers împreună la protest, am convenit de comun acord câtă „pâine” să dăm cotașilor, ca să eliminăm din start divergențele și conflictele care puteau parveni. Iar ceea ce mă bucură este faptul că acolo unde este unire, succesul nu întârzie să apară.

Autor: Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *