FOTO / Descoperire istorică în plin centrul orașului Călărași

În timpul executării unor lucrări de reparații, chiar în centrul orașului Călărași au fost descoperite două cavouri construite din cărămidă roşie.

Trecătorii şi-au dat ghes să vadă cu ochii proprii ceea ce ieşea la suprafață în ziua de 30 octombrie când, echipa Agenției Naționale de Arheologie efectua săpături în apropierea Primăriei oraşului Călăraşi.

Vlad Vornic, directorul agenției respective, a declarat pentru “Expresul” că a venit la Călăraşi la invitația lui Nicolae Preguza, arhitectul oraşului, dar şi a angajaților muzeului local, care au observat că sub un strat de aproximativ 80 de cm de pământ, se iveau nişte construcții mai puțin obişnuite. Lucrările aveau loc în cadrul unui proiect de renovare a scărilor din oraș, iar pe locul respectiv urmau să fie strămutate niște trepte adaptate cu o pantă pentru cărucioare.

„Am primit căteva poze care au fost suficiente pentru a ne motiva să efectuăm această intervenție de salvare. Inițial nu excludeam versiunea că ar putea fi vorba despre un apeduct, sau despre vreo pivniță veche”, ne-a spus Vlad Vornic, după care a mai adăugat: ”Când am ajuns la fața locului, ne-am dat imediat seama însă că descoperim două cavouri, unde cel mai probabil, au fost înmormântate nişte fețe bisericeşti. Și asta pentru că până în anii ’60 ai secolului trecut, în imediata apropiere exista o biserică frumoasă de piatră, care a fost distrusă de sovietici la vremea respectivă”.

În urma săpăturilor efectuate cu multă meticulozitate, experții au găsit resturi de craniu uman, bucăți de pânză țesută cu fir argintat, bucăți de lemn putrezit, un nasture, dar și câteva cuie de metal. Ei cred că de fapt osemintele preoților au fost reînhumate în altă parte atunci când s-a distrus biserica. Unul dintre cavouri avea partea de sus prăbușită în totalitate, iar celălalt, de dimensiuni mai mici, a rămas parțial acoperit.

Întrebat despre soarta de mai departe a acestor monumente arheologice, Vlad Vornic a declarat că rămâne la latitudinea administrației publice locale să decidă ce se va face în acest sens pe viitor. „Urmează să evaluăm fragmentele găsite, să precizăm datele istorice și să le punem într-o ordine în baza unor documente, dar și în contextul declarațiilor obținute de la mai mulți localnici care au fost martorii acelor timpuri. Totuși unele date vorbesc de la sine și putem, estimativ, spune că aceste cavouri datează fie de la sfârșitul secolului XIX, fie din primele decenii ale secolului XX”, a mai spus Vlad Vornic.

Potrivit lui, cărămida nu este una sovietică, iar mortarul este din nisip și var, cimentul lipsește în totalitate. ”Nu putem vorbi despre o valoare patrimonială excepțională, caz în care am spune că e obligatoriu de conservat obiectul și de păstrat la vedere. Recomandarea noastră ar fi totuși să se păstreze dacă ar fi posibil”, a subliniat directorul Agenției.

Solicitat de „Expresul”, primarul Ion Olari a spus că deocamdată nu s-a luat o decizie precisă cu referire la conservarea cavourilor. „Este prematur să spun acum dacă le vom lăsa deschise pentru ochii publicului, dacă le vom face o carcasă de sticlă sau nu. Urmează să constituim o comisie, să aflăm rezultatele exacte de la Institutul național de arheologie, iar ulterior să decidem, împreună cu locuitorii orașului, cum să procedăm. E vorba și de unele costuri pe care acum, pe sfârșit de an, e greu să spun dacă ni le putem asuma”, a opinat primarul. Totodată, dânsul și-a exprimat temerea că dacă nu vor fi acoperite, aceste săpături ar putea deveni adevărate zone de depozitare a gunoaielor de către unii trecători iresponsabili.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *