„Recviem pentru ţăranul român. Ţăranii şi comunismul” la muzeul din Călărași

La Muzeul de Istorie și Etnografie ”Dumitru Scvorțov – Russu” din orașul Călărași se desfășoară expoziția foto-documentară „Recviem pentru ţăranul român. Ţăranii şi comunismul”.
Expoziţia reconstituie în documente de arhivă, fotografii de epoca şi mărturii de istorie orală lumea rurală româneasca dispărută sub tăvălugul colectivizării forţate impuse de regimul comunist în România. Or, colectivizarea de rând cu foametea și deportările în Siberia și nordul Kazahstanului, a fost o etapă din odiosul scenariu al sovietizării în Basasabia după 1940, apoi și în România după 1944.
Expoziţia foto-documentară „Recviem pentru ţăranul român. Ţăranii şi comunismul” a fost realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei – Fundaţia Academia Civică din București cu ocazia împlinirii, în martie 2009, a 60 de ani de la începutul colectivizării forţate a agriculturii şi de la începutul calvarului pentru ţăranul roman.
Expoziția va fi vernisată la Muzeul din Călărași până la 13 septembrie 2020.
Itinerarea expoziției în Republica Moldova este una dintre activitățile proiectului „Cercetarea regimurilor totalitare și edificarea culturii memoriei europene pentru depășirea traumelor istorice: promovarea celor mai bune practici între Republica Lituania și Republica Moldova” (implementat de Institutul de Istorie în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Centru de excelență Institutul „ProMemoria” al Universității de Stat din Moldova, cu sprijinulProgramului „Promovarea Cooperării şi Democraţiei” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *