Cinci agricultori din Ungheni implementează tehnologii moderne în creșterea răsadului de căpșuni

Sursa foto: www.curentul.md
Sursa foto: www.curentul.md

La Blândești a fost construită prima pepinieră pentru producerea materialului săditor liber de viruși și boli de căpșun, cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM). Materialul săditor produs va avea calități biologice înalte și va corespunde standardelor internaționale, transmite CURENTUL.
Este prima pepinieră de acest gen din Republica Moldova.
Investiția i-a costat în jur de trei milioane de lei, dintre care 1m7 milioane au fost oferiție de USAID. Primul răsad va apărea deja la anul, iar cea mai mare parte din el va ajunge peste hotare. În pepiniera modernă, răsadul este crescut câteva luni, timp în care temperatura și umiditatea aerului este monitorizată non-stop.
Deocamdată, agricultorii spun că, pentru început, vor folosi materialul săditor pentru propriile plantaţii, însă nu exclud că pe viitor îl vor vinde şi altor colegi. „Fructele vor fi de o calitate mai înaltă şi asta înseamnă că vor avea un alt aspect și un alt gust, mai aproape de fructele originale”, a spus administratorul cooperativei de agricultori, Zinaida Plămădeală.
Oleg Calestru, specialist în cadrul proiectului USAID/APM, a explicat că de regulă materialul săditor frigo importat are un procent de prindere de 80 la sută, noua pepinieră însă va produce material săditor proaspăt cu rădăcină intactă cu un grad de prindere de peste 95 la sută. În acest fel, producătorii de căpșuni vor economisi resursele planificate la plantarea unor suprafețe noi.”În ţara noastră este prima pepinieră de acest nivel tehnologic. Materialul iniţial, plantele mamă, desigur că au fost importate, fiindcă materialul iniţial trebuie să fie fără virusuri, pentru ca, ulterior, şi noi, menţinând tot ciclul tehnologic să obţinem acele plante de calitate”, a spus dânsul.
Pepiniera are o suprafață de patru mii de metri pătrați și poate asigura cu material săditor în jur de 20 de hectare în fiecare an.
În prezent în Republica Moldova sunt înregistrate circa 2000 de hectare de căpșuni, iar suprafața alocată acestei culturi se extinde foarte repede.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *