Mai de demult și mai de departe. Viața e frumoasă, orice-ar fi

”La fântâna părăsită,/ De iarbă acoperită./ O bătrână și-un moșneag,/ Stau în sapă și-n toiag…”. Cântecul, interpretat cu mult talent de Elizaveta Mămăligă, ajunge peste tot în sala mica a casei de cultură din Todirești. Pătrunde în sufletel oamenilor. ”… Crești copii pe necăjești,/ Se fac mari, te părăsesc”, continuă ea.

Versurile dor. Tot mai gânditori devin cei ce au venit aici la o întâlnire cu… tinerețea, pe 21 septembrie.
De fapt, au venit la o reîntâlnire cu tinerețea lor, frumoasă, plină de realizări și bucurii.
Acum, pe chipurile lor se citește tristețea. Și tot mai multe lacrimi în ochii lor.
”Eram tineri, aveam bucurie, căci copiii ne erau alături. Acum, s-au împrăștiat, au lăsat părinții să-i aștepte la poartă”, nu-și poate stăpâni plânsul Vera Parascan.
”Nu mai este tineret”, face o constatare și Ecaterina Chitoroagă.
Ei, cei care au lucrat zi și noapte, ca să le fie bine copiilor lor, s-au trezit și fără copii alături, și fără rezultaul muncii lor. Oloinița a dispărut, brutăria din sat nu mai funcționează, grădinița de copii așa și nu a mai fost deschisă…
”Satul merge înainte și are viitor”, susține sus și tare secretara consiliului local, Zinaida Bîrzoi.
Dânsa are și argumente în acest sens. Comuna are o populație de 4130 de locuitori. În anul current s-au născut 45 de copii și au decedat 28 de personae. Au fost înregistrate 9 căsătorii și mai sunt depuse alte 5 cereri de căsătorie.
Nu au dispărut tinerii. Ei pleacă la munci în strîinătate, dar revin.
Amintiri, amintiri…
”Vara lucram la tutun. Aveam două-trei brigăzi de tineret. Toți lucram. Totul era organizat…
Aveam și o organizație comsomolistă, organizam diferite concursuri: ”A nu-ka devușki”, ”A nu-ka parni”, ”Cel mai bun cântec”, ”Cel mai bun dans”… Era tineret în sat. Toți lucrau, oamenii în vârstă erau stimați…Viața noastră era interesantă”, spune Ecaterina Chitoroagă.
”Am lucrat în brigada de tractoare. Apoi mi s-a propus la brutărie. Din 1990 până în 2001 am lucrat acolo șef. Am adus utilajele din Rusia, cu mare greu le-am adus, mai ales când am trecut vama… Apoi am sfințit brutăria, am început a lucra. Am făcut lucruri bune în acei ani. Acum, nu mai este nici oloiniță, nici brutărie…”, zice cu tristețe și Nicolae Mamaliga.
Când au fost mai bune vremurile, domnule primar? Victor Baltag, cel care a lucrat, pe vremuri, agronom, după care oamenii l-au ales primar, răspunde fără pic de ezitare: ”Și atunci, și acum”, după care face o remarcă: ”Trăim alte timpuri, unii le consideră bune, alții – rele. Important e să ne păstrăm zâmbetul pe față”.
Eveniment de zile mari
Chiar în zi de hram, de Sf. Maria, zeci de locuitori ai comunei Todirești au venit la un eveniment cu totul deosebit, întitulat: ”La sfat cu tinerețea”.
”Sunt mulțumit că azi aici au fost invitați acei oameni cu care am lucrat cândva împreună, ne-am petrecut tinerețea. Îi cunosc pe toți, indiferent unde a lucrat fiecare – la livadă, la fermă, la punctul medical sau în școală”, a menționat primarul Victor Baltag, după care a accentuat: ”Ar trebui să devină o tradiție un astfel de eveniment”.
”E o sărbătoare de sulet azi aici, la Todirești”, a subliniat și președinta raionului, Ludmila Guzun, prezentă la eveniment. ”Ceea ce faceți e un lucru foarte și foarte important. Ajungem cu toții la o vîrstă, când își pare că toți au utat de tine – ai muncit toată viața și nimeni nu-și mai amintește. Aici, la Todirești, nu este așa. Mă bucur de entuziasmul și spiritul de organizare pe care îl aveți”, a adăugat dânsa.
”E o sărbătoare când inima începe să bată mai tare, când fiecare dintre noi începe să înțeleagă că este mai de demult și mai de departe”, a făcut o remarcă și Nadejda Rusnac, după care a făcut un apel către asistență: ”Să ne bucurăm de viață, căci e frumoasă. S-o prețuim și să nu o irosim”.
De notat că sărbătoarea a fost organizată la inițiativa și cu implicarea directă a unor doamne inimoase: Viorica Culeac și Elizaveta Mămăligă. ”Nu e simplu deloc, dar ele reușesc”, a subliniat Zinaida Bîrzoi.





 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *