FOTO / E dureros. Doar praf și pietre ce se tot desprind din pereți

Edificiul fostei secții de boli infecțioase a spitalului din Cornești va fi reamenajat, pentru a deschide aici un centru de plasament temporar pentru bătrânii rămași fără nici o susținere, scriam în nr. 1 al ”Expresului”  din 2008.
Au trecut de atunci aproape zece ani.

Din fosta secție de boli infecțioase au rămas doar pereții. Nu mai este nici un geam, nu mai sunt uși, nu mai există nici podele. Prin acoperiș poți vedea cerul.
Scările ce duc spre intrare sunt năpădite de buruiene. Cineva a pictat pe peretele din față un chip de om. Doamne, cât reproș am văzut în acei ochi! Parcă spuneau: ”Oameni buni, treziți-vă! Ce-ați făcut cu viața voastră, de ce distrugeți tot ce vă apare-n cale?”.
Pășesc încet pe corindorul lung. Cândva, cu vreo 20 de ani în urmă, aici era mare agitație. Oamenii veneau după ajutor, iar medicii făceau tot ce le stătea în puteri pentru a le salva viețile.
Într-o încăpere se mai văd urmele unui fost lavuar. Era sala de proceduri…  În dreapta, cum intri, se afla salonul medicilor.
Acum – doar praf, pietre ce se tot desprind din pereți și bucăți de scândurele ce cad din acoperiș. Clădirea se încăpăținează să reziste. Pereții sunt groși, construiți, așa cum se spune pe la noi, ”la soveste”. Nu cad ei cu una, cu două. Ar mai putea fi de folos.
”Mă doare că se distruge. Clădirile sunt foarte bune, cu pereți groși… E păcat că se distruge”, a recunoscut președinta raionului, Ludmila Guzun.
Potrivit dânsei, cel mai indicat în acel spațiu ar fi un centru de reabilitare sau un centru de plasament pentru bătrâni. ”Altă destinație eu acolo nu văd. Asta ar fi cea mai optimă. Vom încerca să găsim fonduri”, a accentuat președinta raionului.
Fondurile. Sau banii. Iată problema cea mare. Iar pentru a reabilita un astfel de edificiu e nevoie de foarte mulți bani, de ordinul a milioane de lei. ”Cu părere de rău, deocamdată, nu am identificat nici un finanțator”, a mai spus Ludmila Guzun.
Consiliul raional, proprietarul acestor clădiri, ar fi dispus să le ofere oricui ar dori să investească aici pentru un centru de plasament sau pentru un centru multifuncțional.
”Idei sunt, întreținerea ulterioară ar fi posibilă. Dar pentru reparație trebuie foarte mulți bani. Căutăm…”, a mai spus președinta raionului.






📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

  • ţin minte când secţia infecţioase din Ungheni era-nchisă la reparaţie-n toamna ’96 toţi pacienţii erau redirecţionaţi la secţia din Corneşti adică era o soluţie… însă şi-atunci insufla senzaţii sumbre… nici chiar ca-n halul ăsta, dar oricum…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *