Dr. Maria Rotaru: ” Partea frumoasă a omenirii nu-și acordă atenția necesară”

Are la activ 37 de ani lucrați în domeniul obstetricii și ginecologiei. A ajutat zeci de mii de femei   să-și recapete sănătatea, să aibă încredere în ele.
Este vorba de Maria Rotaru, medic obsterician ginecolog, specialist în sonografie la spitalul din Ungheni.
Activitatea profesională a început-o la Nisporeni, unde a lucrat peste 10 ani, după care a venit la Ungheni.

– Fără o femeie sănătoasă nu există o familie fericită și nici țară prosperă. Sunteți de acord cu această afirmație?
Absolut. Mai mult ca atât, o mamă dă viață unui copil, care trebuie să fie sănătos. Iar un copil se naște sănătos doar dacă femeia e sănătoasă. Referindu-ne la sănătatea femeii la ora actuală, nu putem spune că ne bucurăm de ceea ce este. Partea frumoasă a omenirii nu-și acordă atenția necesară, lasă procesele patologice din organism să se învechească, se adresează târziu la medic.
Dar e foarte important ca orice femeie sănătoasă, indiferent de vârstă, să vină o dată în an pentru un consult la medicul ginecolog. Dacă, însă, are probleme, să vină ori de câte ori e nevoie.
”Din păcate, tot mai multe femei, la vârsta fertilă, pleacă și-și găsesc un rost în țări străine. Acolo nasc, acolo își creează familii. La noi rămân tot mai multe, care abia de citesc sau pot scrie”.

– Care este starea sănătății femeii acum în comparație cu 20 de ani în urmă?
Practic, sunt aceleași probleme. Dar… Ar fi fost bine să fi putut afirma că a crescut cultura sanitară a femeii în particular și a societății în general. Nu e așa.
De-a lungul anilor, am observat că, cu cât femeia e mai cultă, cu atât mai mult are grijă de sănătatea ei. La ora actuală, femeile parcă s-au divizat în două categorii: o parte care se descurcă foarte bine și alta care se confruntă cu o sumedenie de probleme. Din prima categorie fac parte femeile instruite, informate. Din păcate, tot mai multe dintre ele, la vârsta fertilă, pleacă și-și găsesc un rost în țări străine. Acolo nasc, acolo își creează familii. La noi rămân tot mai multe din a doua categorie, care abia de citesc sau pot scrie. Asta e situația.

– Din moment ce v-ați referit la informare, la cultura sanitară a populației, mi se pare că, totuși, mai există în societate un fel de tabu, femeile evită să vorbească deschis despre problemele lor. Sau greșesc?
Aparent e tabu. Cum altfel s-ar explica faptul că tot mai multe adolescente își încep viața sexuală foarte și foarte devreme, că ajung să fie însărcinate la 15-16 ani. E tabu doar pentru femeile de vârsta a treia. ”Of, mi-i rușine. De când am născut nu am mai fost la doctor…”,  asemenea vorbe aud foarte des de la ele. În schimb tineretul… Avem boli cu transmitere sexuală, avem HIV/SIDA. Migrația e mare, bolile se răspândesc imediat.

– Să înțeleg că pentru o parte din adolescente viața sexuală la 14-15 ani e o normă?
Da. Am avut și cazuri când au născut la această vârstă.

-Dar mamele? Ce zic mamele?
Ce să zică? Încă e bine când le spun mamelor, când vin la doctor împreună. Dar sunt cazuri când mamele-s plecate, iar fetele fac ce vor, ajung să se infecteze de boli cu transmitere sexuală, având mai mulți parteneri. Nu au nici un pic de jenă. Vin la doctor de parcă au făcut-o de-o viață întreagă. Pe de o parte, e bine că vin, dar pe de altă parte apare întrebarea: ”Încotro ne îndreptăm?”.

– Nu credeți că ar trebui să se predea în școală educația sexuală?
Ar trebui. Chiar din clasele gimnaziale. Or, în lipsa unor ore predate de specialiști, ei iau cu asalt internetul și citesc ceea ce nu le poate fi de folos. Dacă poate cuiva nu-i place cum sună – educația sexuală – s-o numească altfel. Din păcate, la ora actuală nu se acordă atenția cuvenită acestui subiect. Și atunci, copii, adolescenții găsesc alte modalități de cunoaștere…

– Considerați că viața sexuală precoce e chiar o mare problemă?
Da. O fată de 15 ani oare e gata să fie mamă? Și din punct de vedere fizic, și psihologic, și financiar? Sau un tată de 15-17 ani? E o mare responsabilitate un copil, dar mulți nu înțeleg.

– Femeia și-a asumat azi totul: și la lucru de dimineața până seara, și copii, și la volanul mașinii, și spălat, și curat… Mai există limite pentru ea?
Pentru femei nu sunt limite. Dar bărbații ar trebui să fie mai responsabili, să aibă grijă de femei, să le protejeze. Nu vedeți ce se întâmplă? Anume femeile pleacă în străinătate pentru un câștig mai mare, se sacrifică… Dar suferă familia. Copiii nu-și văd mamele și, în consecință, sunt educați de stradă.

– În anii de când lucrați în acest domeniu s-au schimbat multe?
Sigur că am progresat. Și dotarea cu echipament medical, și aprovizionarea cu medicamente, și condițiile hoteliere – totul a progresat față de ceea ce am avut.

– Unele femei nu prea au încredere și merg la Chișinău să facă investigații, să nască.
E un fel de modă să meargă la Chișinău. Parcă e o întrecere. Plătesc zeci de mii de lei pentru aceleași proceduri sau investigații pe care le putem face și noi cu același succes aici.
În asemenea cazuri ne simțim de parcă am fi de calitatea a doua. Dar toți am făcut aceeași școală!
Este o categorie de oameni, cărora le pare că, dacă plătesc mult, serviciul e mai bun și de calitate. Nu-i așa.
Noi nu cerem nimic, nu punem nimănui condiții, veniți, aveți grijă de sănătatea voastră, faceți investigațiile necesare la timp.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

57 Comments

  • Cred că trebuia să subliniați cît se stă în rînd cu lunile ca sa faci o investigație … și mereu medicii sau în concediu sau la cursuri. Oamenii sînt nevoiți să plece sau la Chișinău sau la Iași …

    Reply
    • Frt corect eu cu fetita mea de 5luni cu febră 40m-au trimis la taxi, că ambulante nu au…. Am stat în pediatrie o doamna frt ,,desteapta”,mi-a tratat 10zile, iar pe urmă m-au trimis cu taxiul și am ajuns cu bebe în reanimare…

      Reply
    • 800lei m-a costat taxiul,cind ne-au văzut de unde suntem medicii de la Chișinău au zis :,,iar n-au ce face medicii voștri cu voi acolo și v-au trimis aici „

      Reply
    • Cristina Basoc aceeași iau spus si cumnatei mele..iar nau ce face medicii voștri de la ungheni si vau trimis la chișinău…după ce au făcut prostia si nu aveau ce face au trimis-o la chișinău…dar din pacate era prea tîrziu bebelușul a decedat..😔
      Sanatate tuturor copiilor!

      Reply
  • Был и я у наших врачей, сдал кучу анализов, узи, рентген………, выписали кучу лекарств….., но меня возмутила фраза – ” давай попробуем…..” разве я мышь лабораторная, чтобы на мне пробовать???

    Reply
  • Mă scuzați, dar mi se creează impresia că și această e o modă: numai să critici. Oare chiar medicii noștri merită doar mizerie aruncată asupra lor? Voi, cei care îi criticați, știți cât muncesc, câte nopți nedorimite au în an? Da, sunt și ei oameni, poate mai greșesc, dar de ce nimeni nu vede câte vieți salvează. Iar cu cozile interminabile… Cum poate face față un doctor unui număr de pacienți care ar trebui să revină la 4-5 doctori?

    Reply
    • Почему до сих пор в городе помнят Вайнберга? ” Назвался груздем – лезь в корзинку… „

      Reply
    • Hai sa fim seriosi ,la Ungheni fiecare al doilea copil are pneumonie,fara sa mai dai vreo analiza de singe.Nu mai vb de alte probleme ,fara nici o investigatie ,diagnozele sunt luate din pod..

      Reply
    • cred si eu ca nu dorm noptile daca trimit parintii cu bebelusii in brate si cu febra mare „la rutiera” spre Chisinau caci ei nu stiu ce sa-i faca copilului..e ok cind copilul e internat in sectia Reanimare pentru ca in ungheni nu s-a facut nimic

      Reply
    • Foarte corect spus, doamna Lucia. Totul ții dat de la Dumnezeu sa trăiască copilului cel sau nu. Nu întotdeauna sunt de vina medicii, au și ei inima și suflet care au nevoie de liniște, răbdare și incurajare.

      Reply
  • Приходит ветеринар к терапевту……, простыл бедолага и надо открыть больничный….., сел напротив, а терапевт его спрашивает – на что жалуетесь, что вас беспокоит, какая температура, кашель сухой или мокрый ?
    Ветеринар посмотрел на него и сказал – хм….., так и я могу лечить….. )

    Reply
  • Не спорю, есть в Унгенах настоящие профессионалы, но их очень мало и как было сказано выше, чтобы к ним попасть, приходится ждать месяцами…..

    Reply
  • Cu mare drag as merge in Ungheni la policlinica la un Dermatolog, Ortoped, Neurolog, Alergolog, Gastrolog, Ginecolog (Competenți) daca as avea la cine, mai ales pentru copii, dar din păcate în afara de Pediatru, nu am la cine merge cu încredere! Mă rog sa nu sa se îmbolnăvească copilul căci aici nu ai unde-l duce! Dna Lucia Bacalu Jardan, poate pe dstra va cunosc cei din Ungheni și sunteți tratată cu grijă și respect… în rest, stați pe la ușile „medicilor” și vedeți ce atitudine au față de pacienți!😏

    Reply
    • Hai să nu-i punem pe toți într-o oală. Ca și în pedagogie, cultură, agricultură, administrație publică etc. , și în medicină sunt și buni și mai puțin buni. Apropo, și din cauza unei astfel de atitudini din partea unor potențiali pacienți fiica mea a plecat din Moldova și e medic neurolog de opt ani în Germania. Din păcate, nu e unica. Să nu credeți că doar salariul este esențial, ci și atitudinea. De aceea zic să vorbim și să criticăm la concret și nu cu hurta.

      Reply
    • Credeti’ma că dacă sunt tratată cu respect, îl dau înzecit! Chiar și dacă urlă medicul ăla nu-i spun nimic, dar nu-i mai calc ușa! Iar ce ține de fiica dstra… sa nu exageram că din cauza pacienților a plecat… cred că mai mult din cauza sistemului și a salariului, și cred că a făcut bine!

      Reply
    • Alexandru Sofian, stai acasă și lecuiește’te tu la ei, nu bate capul din alta țară! Daca mă trimite medicul cu copilul mai bine la un specialist din Chișinău, atunci el își cunoaște mai bine colegul de breaslă nu? Poate și sunt, dar pină ajung la ei „cu rândul” fac naveta Ungheni-Chisinau de 30 ori cred!

      Reply
    • „Stai acasă și lecuiește-te tu la ei” cred că se putea de adresat mai frumos. Mâncați cu el dintr-o farfurie și nu știți că e acasă? E acasă, nu vă faceți griji! Destul de încrezut merge și se „lecuiește” la medicii (specialiștii) de acolo.

      Reply
    • Saptesate Natasha Ciobanu Ma aflu in Moldova si cunosc ffoarte bine de cine vorbesc,desteapt-o!! Stiti doar sa criticati medicii…,si cine te-a trimis la Chisinau cred ca tot e alde tine!!!

      Reply
  • O doamna de nota 10 , mult respect si sănătate ii doresc. Primul copil s-a născut la maternitatea din Ungheni unde a asistat Dna Rotaru , iar al doilea copil l-am născut in Oslo Norvegia si pot doar sa zic ca condițiile si hrana sunt diferite in rest atitudinea medic , moașa fata de pacienta au fost aceleași la ambele nașteri din maternități diferite. Dna Maria este un medic foarte bravo, te susține , te încurajează in cele mai grele momente si pe aceasta cale chiar sfătui viitoare mămici sa nască la maternitatea din Ungheni unde medicii si moașele sunt foarte atenți cu viitoarele mămici si din proprie experiența pot confirma ca nimeni nu cere bani pentru nastere sigur ca fiecare ii mulțumește după dorința si bunul plac nimeni nu se bagă in buzunarul tau.

    Reply
  • Am sa intervin si eu cu un comentariu, d’a la Ungheni avem si Medici buni recunosc incepind de la medici de familie pina la hirurgi,doar Ca’ atunci cind o ruda de a mea cu copil de 4 Ani cu furuncule de ceva vreme sa adresat sa stie din ce cauza le are copil( mentionez copilul Este alergic la antibiotice) m’ama fiind nevoita sa dea analizele la centru diagnòstic si cu rezultatele a venit la medic a primit raspuns ;cine tia dat rezultat acela sati dee tratament; precum Ca’ ei nu pot da asa analize Ca’ au o norma pe an, sau pe policlínica. Si un gènere nu medicii sint atit de devina pe CIT sistemul medicinal din república.As mai vrea sa mentionez nu sunt deacord cu ceea ca in oras sau raion nu existia O policlínica p-u copii, unde sa nu se stea la usa cite jumatate de zi,Isi deschid clinici private dar ar putea cere domnului primar un spatiu p-u asa ceva ca doar p-u judecatorie sa gasit loc…..Imi cer scuze p-u ortografie, dar nu se mai poate de t’acut atita.

    Reply
  • Pot sa dau exemplu celor ce se revolta ca stau cu lunile in rind la medicii din Moldova dar iată ca si in Norvegia la moment ma confrunt si eu cu o problema de sănătate si uite ca sunt programată tocmai in Ianuarie la medicul ginecolog , asa ca oameni buni fiți mai răbdători in caz ca nu e de urgentă

    Reply
    • Aliona Iacoban in caz ca e ceva grav sunt sigura ca cei de la urgentă nu sunt indiferenti si iau măsuri . Dar eu după ce am fost la consultație la medicul de familie mi-a făcut trimitere la ginecolog si daca m-au înscris in Ianuarie zic ca nu e nimic grav.

      Reply
  • Imi cer scuze ca ma implic.dar nui corect sa fie pusi toti pe un chintar.Sint medici la Ungheni care au pus suflet pentru fiecare pacient si nu merita sa fie tratati cu asa cuvinte. Multi din ei sint singuri bolnavi dar prelungesc cu dragoste sa-si faca datoriea.

    Reply
    • Corect….De cind lumea si pamintul padure fara uscaciuni nu exista,dar mentionez treaba fiecaruia si fiecare isi alege la ce specialist si unde vrea…nui treaba doctorului sa comenteze ca dam zeci de mii…cred ca nimeni dintre noi nui bucuros sa imble drumurile sau sa dea bani…dam numai sa fie bine,sa ni se puna diagnoza corecta,mai ales ce tine de copii

      Reply
  • Tot respectul pentru dna doctor Maria Rotaru-de fiecare data am fost tratata profesionist si cu multa atentie pentru ce ii multumesc mult!Da,avem probleme serioase in sistemul medical,dar un factor important care ramine optimist in acest sistem sunt un sir de medici care muncesc cu dedicatie si profesionist,aici la noi la Ungheni.

    Reply
  • Nu poți să zici că in Ungheni nu sînt specialişti, înşă cu părere de rău au rămas foarte puțini.
    Ce ține de dna Maria eu personal am avut o experiență neplăcută, şi desigur mi-am facut impresii nu prea bune.

    Reply
  • La Ungheni sunt multi medici buni, dar dintre ei sunt atat de aroganti caci trece „pe loc” boala! (Ultima vizita care am facut-o a fost in august. Dar cred si ultima!)

    Reply
  • E usor a spune ” cu experienta sunt si la Ungheni”….
    Cred ca experientele din Ungheni te obliga sa cauti un specialist mai bun la capitala….. Mediciul cred cu convingere nu iti spune in fata ca face „experimente pe tine” …..in asa caz cum sa mai revii?

    Reply
  • este un articol despre un om concret, si nu despre medicina din Ungheni la general, nnu e corect sa bagi comentarii care nu priveste informatia; E o doamna tare ok daca sincer, mi_a asistat la nasterea celui de al doilea copil si a fost ok. Da, si nu am mers la Chisinau.

    Reply
  • E doamna de nota 10e foarte bravo am nascut cu ea primul meu copil si ma ajutat foarte mult ..siii multumesc din suflet doamna Maria Rotari 🌺🌺🌺

    Reply
  • La noi in policlinica ..adica Ungheni se lucreaza dupa sistemul „cumatrizmului” ai cunostinte intri la medic …nu ai …faci programare

    Reply
  • Pur si simplu pe cei din Ungheni deja ii cunoasteti… sau din auzite…. dar in capitala credeti ca toti au miinile si creierii de aur…. dar de fapt….diferenta e doar in taxe… eu cred…. cu toate ca nu totdeauna ce e scump e bun…. din propria experienta…nu-i cunosc pe ce-i de la Ungheni ,dar imi sunt perfect cunoscuti multi specialisti din capitala…la usa carora la fel am stat ore in sir cu copilasul in timp ce medicul era foarte ocupat… peste vre-o doua ore in care coada la usa devenise enorma …cu toata rusinea am dat buzna…medicul servea cafea si sta la sfat cu o ruda pe skype….si situatii din astea am avut foarte multe….

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *