Și în vacanță, tot la studii. Din Ungheni la Școala de vară din Satu Mare

În fotografie: Profesorii din Ungheni cu academicianul Ioan-Aurel Pop.

Deja de nouă ani, în fiecare vară, zeci de profesori de istorie din raionul Ungheni participă la tradiționalele școli de vară, organizate în România. Asta, grație eforturilor președintelui Asociației istoricilor ”Nicolae Iorga” din Ungheni, Corneliu Prepeliță.
Recent, a revenit acasă un grup din zece profesori, care au participat, în perioada 10-15 iulie, la cea de-a XIII-a ediție a Școlii de vară. De data aceasta, evenimentul a avut loc la Satu Mare, purtând genericul: ”Provocările istoriei ca știință și disciplină de învățământ la începutul mileniului III”.
Per total, au participat circa 60 de pedagogi români din Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Ungaria.
Deschiderea oficială a Școlii de vară a avut loc la Muzeul județean, în prezența mai multor personalități, printre care consulul României la Gyula, Ungaria, Florin Trandafir Vasiloiu, care și-a exprimat satisfacția să vadă la acest eveniment profesori tineri. ”Este foarte important ca fiecare dintre dumneavoastră să duceți înapoi, în locurile de unde ați venit, ideea unei Românii puternice și consolidate, a unei Românii frumoase; să vă mândriți cu țara mamă”, a spus dânsul. Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și directorul Centrului de studii transilvănene al
Academiei Române, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, a adăugat: „ A vorbi despre identitate națională astăzi poate să fie un act de curaj, pentru că lumea trece printr-o perioadă de frământări și contestările la adresa acestei identități sunt multe. Însă, pentru că identitățile etnico-naționale există pe acest pământ, fie că ne place, fie că nu, trebuie să vorbim despre ele”.
De notat că Școala de vară a fost organizată în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai și Muzeul Județean Satu Mare, finanțator principal fiind Ministerul pentru Români de Pretutindeni.
”Această școală de vară a fost un bun prilej de a discuta despre problemele comune, specifice predării istoriei românilor în țările de proveniență, în sensul păstrării identiății naționale”, a menționat Diana Bulubica, porfesoară în gimnaziul din Todirești, una dintre participantele la  eidția școlii de vară din anul curent.
Programul a fost vast, iar subiectele de interes istoric. În plus, participanții la Școala de vară au avut parte de excursii interesante. Au vizitat Punctul arheologic Dumbrava (Cuptoarele dacice), Cetatea Ardut, Biserica medievală Acâș, Cimitirul vesel de la Săpânța și multe altele.
”Satu Mare s-a dovedit a fi un exemplu de toleranță. De la această ”mică Europă”, noi, unghenenii, am învățat că frontieră nu înseamnă o închidere a unui spațiu etnic și cultural, ci dimpotrivă – o deschidere spre dialog și schimburi de experiență”,a punctat Diana Bulubica, după care a adăugat: ”Mulțumim lui Corneliu Prepeliță pentru că reușește, an de an, să organizeze grupe de profesori din raion pentru a participa la aceste școli de vară”.
Corneliu Prepeliță, la rândul său, a dat asigurări că va organiza și în continuare astfel de deplasări, indifferent dacă va fi sau nu apreciat de superiori. ”Mă bucur că pot face ceva pentru profesorii din raion și ei, la rândul lor, au posibilitatea să acumuleze noi cunoștințe și experiențe”, a spus dânsul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *