VIDEO | Autoritățile din Cornova – un exemplu de urmat. Pe timp de criză construiesc din temelie un Centru Multifuncțional

Captură: unimedia

Captură: unimedia
Captură: unimedia

O simplă adunare a locuitorilor satului Cornova sub acoperiș nu poate avea loc. Și asta, deoarece, de mai bine de două decenii, localitatea nu dispune de o casă de cultură sau cel puțin o sală încăpătoare undei cei peste 1000 de localnici să se strângă la sfat.
„Cât este de necesar? Trebuie să trăiești la Cornova ca să vezi cât este de necesar”, a declarat Ștefan Roșca, primarul localității.
Casa de cultură din localitate a fost demolată acum 25 de ani. De atunci, toate adunările sătești au loc în stradă.
„Din anii 90, când a fost demolat fostul cămin cultural, construit în anii 30, tot de Guvernul României, nu avem unde face nici aceeași simplă adunare cu cetățenii”, a declarat Ștefan Roșca, primarul satului Cornova.
Nina Jantovan are 59 de ani. Femeia își amintește cu nostalgie de vremurile când era tânără, iar casa de cultură din central localității era punctul de reper al tuturor întrunirilor.
„Pe locul acesta a fost un club vechi. Tinerețea mi-am petrecut-o acolo”, spune Nina Jantovan.
Localnicii spun că duc dorul programelor culturale și-și fac griji pentru copii care sunt nevoiți să meargă în alte localități pentru a-și petrece timpul liber.
„Este important să avem un centru pentru tineret fiindcă nu au unde merge copiii. Merg prin sate străine dar este periculos, noi părinții stăm cu grijă”, spune Galina Dodon.
„Când a fost o adunare a locuitorilor, mulți oameni s-au prezentat, nu aveam unde să ne adăpostim”, adaugă Maria Popă, locuitoare a satului Cornova.
În ultimii 20 de ani au existat mai multe tentative de construcție a unei Case de Cultură, din lipsă de bani însă, fără succes.
„A fost planificat în anii 90 ca să se facă un cămin cultural, cum se numea pe atunci. S-a destrămat URSS, iar proiectul s-a pierdut. Pe urmă am mers prin multe negocieri, ba prin FISM, ba în colo, ba încoace, dar nu s-a primit”, a adăugat Ștefan Roșca, primarul satului Cornova.
Totuși, autoritățile nu s-au lăsat bătute, iar după lungile insistențe, în 2013, Guvernul a alocat un milion de lei pentru reconstrucția din temelie a unui Centru Multifuncțional.
„El este planificat pentru mai multe, de aceea l-am și numit Centrul Multifuncțional Cultural”, spune primarul.
Edificiul are o suprafață de 400 de metri pătrați, destinați pentru bibliotecă publică, căminul cultural, un centru de calculatoare o sală de sport și o sală pentru festivități.
„Aici va fi sala mare. Alături va fi o sală mică de forță, iar cealaltă parte va fi biblioteca și sala de calculatoare”, adaugă primarul.
Până atunci, însă, mai este. Banii alocați au acoperit doar o mică parte din cele 6 milioane de lei, cât prevede proiectul. Pentru finisarea lucrărilor ar mai fi necesare alte cinci milioane de lei, bani de care autoritățile nu dispun.
„Din partea Guvernului Republicii Moldova nu văd ajutor. Și înainte era greu, dar acum este și mai greu. Vedeți și dvs. astăzi avem un ministru, mâine altul. Azi un Guvern, mâine altul, nici nu ai la cine merge”, adaugă Ștefan Roșca, primarul satului Cornova.
Și pentru că, sprijin din interior nu este, primarul localității a apelat la finanțare externă.
Textul integral îl puteți citi pe UNIMEDIA


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *