Eveniment important pentru biserică. Eveniment important pentru sat

În fotografie: Sfințirea icoanelor de către PS Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni Foto: www.episcopia-ungheni.md

În fotografie: Sfințirea icoanelor de către PS Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni      Foto: www.episcopia-ungheni.md
În fotografie: Sfințirea icoanelor de către PS Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni
Foto: www.episcopia-ungheni.md

Sărbătoare mare pentru locuitorii din Petrești. În dimineața zilei de 21 noiembrie, de Sf. Arh. Mihail și Gavriil, sute de localnici au venit la biserică pentru a fi martorii unui eveniment important, atît pentru biserică, cît și pentru întreaga comunitate. În acea zi, biserica din Petrești, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, a fost sfințită.
Soborul de preoți, în frunte cu Preasfințitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a fost întîmpinat călduros, așa cum spune tradiția, cu pîine și sare, de familia protoiereului Liviu Barbu, de mulțimea de copii, dar și creștinii din localitate. Chiar și porumbeii au zburat în acea zi deasupra bisericii, în semn de liniște și pace.
Pentru început, a fost sfințit noul prestol (sfînta masă, pe care preotul sfințește pîinea și vinul), pe care parohul bisericii, Liviu Barbu, l-a construit din lemn și l-a împodobit cu icoane frumoase. ”Acest prestol, cu siguranță, va ține 200 de ani”, a accentuat episcopul.
Vechiul prestol a ținut 131 de ani, fiind construit în anul 1884.
După sfințirea prestolului, a urmat și Sfînta Liturghie. PS Petru a venit în fața mulțimii cu un cuvînt de învățătură, îndemnîndu-i pe creștini să cumpere cîte o icoană.
”Vreau ca, la finalul acestei slujbe, să sfințesc icoanele pe care le veți cumpăra, ca, peste ani, să vă aduceți aminte că ați participat la un eveniment atît de important în comunitatea voastră”, li s-a adresat Preasfințitul. Oamenii i-au ascultat îndemnul, astfel că zeci de icoane au fost ridicate deasupra capului, cînd episcopul a ieșit să le sfințească. Au fost momente cu adevărat emoționante și memorabile.
Pînă atunci, însă, preoții, împreună cu creștinii, au săvîrșit tradiționalul înconjor al bisericii, aceasta fiind sfințită și pe dinafară.
De menționat că, anterior, cu străduința parohului Liviu Barbu, cît și a comunității, biserica din Petreşti a fost renovată și astăzi arată ca nouă. Au fost efectuate lucrări de renovare și în interior, și în exterior. Curtea a fost pavată, poarta şi gardul bisericii au fost complet schimbate, a fost renovată pînă și casa parohială.
Actuala biserică a fost construită în anul 1882. S-a numărat printre puținele biserici care a activat chiar și în perioada sovietică, atunci cînd religia și credința erau prigonite. Actualul paroh al bisericii, Liviu Barbu, păstorește cu har creștinii din Petrești deja de 14 ani.
Pe 21 noiembrie, dînsul a fost decorat cu medalia eparhială „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” de gradul I. Au primit diplome arhiereşti și alţi buni creștini.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *