Epopeea directoriei Lidiei Crăciun la Spitalul raional Ungheni

Lidia CraciunCinci ani de muncă asiduă, o mulțime de proiecte implementate și altele în derulare, peste 30 de milioane de lei investite în utilaj medical performant, și alte cîteva zeci de milioane în reparații și amenajări ale secțiilor spitalicești.
Cam așa ar putea fi caracterizată, pe scurt, activitatea Spitalului raional Ungheni, aflată sub administrarea Lidiei Crăciun între anii 2010-2015.
Cu un raport de activitate mult mai voluminos dînsa a ieșit în fața colectivului pe 6 noiembrie. În așa fel, probabil, dînsa și-a dorit să pună punctul final al activității sale în calitate de director al spitalului. Săptămîna trecută, membrii comisiei de concurs pentru un nou mandat de conducător al Spitalului raional din Ungheni au decis că există un candidat mai bun la această funcție – chirurgul Andrei Alexeev. De notat că acest concurs îl desfășoară Ministerul Sănătății.
Cu abateri și nereguli?
Lidia Crăciun a fost devansată de contracandidatul său cu… 0,27 puncte. Cel puțin, acesta a fost verdictul comisiei conduse de însăși Rusanda Glavan, ministrul Sănătății în exercițiu.
La rîndul său, Lidia Crăciun nu a fost nici pe departe de acord cu această decizie. Potrivit dînsei, concursul ar fi fost desfășurat cu multe abateri și nereguli, astfel că a contestat decizia. Pentru presă a deschis și unele paranteze.
”Ultimele trei luni au fost pentru mine un calvar. Din momentul în care a expirat mandatul meu, eu fiind numită director interimar, în instituție au avut loc controale peste controale: procuratură, CNA, CNI, Curte de Conturi și altele. Era o modalitate de a mă impune să fac anumiți pași. Toate controalele s-au finalizat cu… nimic, ceea ce vorbește despre faptul că noi chiar am muncit”, a mărturisit dînsa, adăugînd: ”Ultima tentativă de a mă face să-mi schimb apartenența  politică, pentru a rămîne în funcția de director, a fost duminică seara, pe 1 noiembrie, cînd au venit la mine acasă emisari ai unui partid politic, dar iarăși fără nici un rezultat”.
În acest context, Lidia Crăciun a menționat că traseismul politic îi este străin și, respectiv, se simte mîndră de dicizia luată. ”Mă simt liniștită și pot merge prin oraș cu capul sus”, a punctat dînsa, dînd de înțeles că nu aleargă după funcții. Altul îi este acum scopul: de a scoate la iveală toate fărădelegile care se produc în sistemul de sănătate.
Dar să revenim la raportul de activitate al fostei directoare a spitalului.
Date generale
Din comunicarea Lidiei Crăciun s-au desprins următoarele date. Spitalul raional Ungheni, are, în prezent, 340 de paturi, divizate în 17 secții specializate. Anual, aici se tratează circa 13 mii de pacienți, iar alte 3000 beneficiază de consultații de ambulator. Anual, au loc circa 3200 de intervenții chirurgicale și 1200 de nașteri. La spitalul din Ungheni sînt dezvoltate numeroase  servicii regionale, de care pot beneficia și pacienți din Nisporeni și Călărași. Printre acestea: laboratorul citologic, centrul perinatologic, secția de psihiatrie, dar și unica secție din republică de narcologie.
Spre deosebire de alte spitale, cel din Ungheni este asigurat cu medici în proporție de 90%. Au categorii de calificare 82 % din doctori și 88% din asistenții medicali. Jumătate din aceștia au categoria superioară. În 2010, circa 30% din asistenții medicali erau de vîrstă pensionară. De atunci, s-a reușit o întinerire a cadrelor. Astfel, în perioada 2010 – 2014, au fost angajați 81 de lucrători medicali, dintre care 12 medici tineri. ”Acesta fapt demonstrează că instituția noastră este atractivă. Sînt spitale în care, în ultimii zece ani, n-a venit nici un medic tînăr”, a precizat sursa citată.
Realizări
Capitolul dedicat realizărilor a fost cel mai voluminos. Lidia Crăciun susține că, în 2010, cînd a preluat funcția de director, spitalul avea o mare problemă: serviciul chirurgical era pe cale să fie transferat la Călărași, din cauza situației precare în care se aflau secțiile de sterilizare, chirurgie și blocul operator. De aceea primul lucru pe care l-a făcut a fost implementarea unui proiect de reparație capitală a acestor secții. ”Pentru prima dată în 70 de ani, am reușit să instalăm un ascensor pentru bolnavi, am construit din talpă și am utilat secția de sterilizare”, a subliniat dînsa.
În 2012, Spitalul raional Ungheni a fost desemnat cel mai bun din cel 32 de spitale raionale. În 2013, conducerea instituției a fost decorată cu diploma Guvernului, pentru management eficient. În 2014, la Gala premiilor în sănătate, serviciul chirurgical de la spitalul din Ungheni a fost declarat cel mai bun în republică. Asta, după ce, în 2010, pînă la preluarea conducerii spitalului de către Lidia Crăciun, nici măcar nu reușea să fie acreditat.
Printre realizările de marcă se numără și proiectele ce țin de eficientizarea energiei termice în maternitate și ginecologie, ceea ce înseamnă, de fapt, schimbarea acoperișului, ”încălzirea pereților”, schimbarea de geamuri și uși la cele două blocuri.
A fost schimbat total și aspectul teritoriului spitalului. ”L-am curățit de gunoaie și găuri, am plantat pomi, am instalat bănci și coșuri de gunoi, am construit foișoare, am pavat. Într-un cuvînt, am făcut totul ca spitalul să arate corespunzător unei instituții medicale”, a punctat Lidia Crăciun, reamintind, în paralel, de tabloul sinistru pe care-l găsise la începutul carierei sale de director. Și, pentru a fi mai convingătoare, vorbele sale au fost însoțite de fotografii ”pînă la… și după…”.
Tot în această perioadă a fost reconstruită și utilată secția patomorfologică (morga), care se afla într-un hal fără de hal, fără apă și canalizare. ”Îmi doresc mult ca înțelegerea pe care am avut-o cu conducerea raionului, de a procura casete frigorifice pentru această secție, să fie transpusă în practică”, a menționat Lidia Crăciun.
Tot în acești ani, a fost reparată capital și Secția imagistică, a fost reparat capital Centrul Perinatologic, au fost schimbate rețelele inginerești ale spitalului, ceea ce a favorizat reduceri mari ale cheltuielilor. Potrivit fostei directoare, dacă, inițial, factura lunară indica 100-120 mii lei pe regie, acum este de circa 60 mii de lei.
A fost externalizat și serviciul de spălătorie. ”Cu cinci ani în urmă, cred că toți vă amintiți în ce hal erau albiturile spitalului. În prezent, nici un pacient nu mai vine cu albituri de acasă. În plus, au fost excluse în acest sens cheltuielile pentru apă, detergenți, energie electrică etc.
”Toate schimbările care au avut loc în spital s-au făcut după principiul prioritizării problemelor existente, în conformitate cu Strategia de dezvoltare a spitalului”, a subliniat Lidia Crăciun.
Utilaj medical performant
Investiții enorme, în valoare de 30 de milioane de lei, au fost făcute și în utilajul medical. Pînă la venirea Lidiei Crăciun în funcția de director, majoritatea utilajului era foarte vechi. Astăzi, datorită utilajului performant, se fac intervenții despre care nici nu se discuta la Ungheni, cum ar fi, bunăoară, operații de cataractă cu implant de cristalin artificial.
„Avem un aparat radiologic digital nou-nouț, avem laborator modern, de care sînt sigură că mulți nu știu, avem laborator de microscopie a sputei cu utilaj care ne permite să primim rezultatele investigațiilor în două ore”, a enumerat doamna Crăciun.
Probleme și proiecte nefinalizate
”Cinci ani au fost prea puțini ca să rezolvăm toate problemele de infrastructură”, a subliniat Lidia Crăciun. A făcut, însă, tot ce i-a stat în puteri.
Urmează, pentru eficientizarea cheltuielilor, să fie dus la bun sfîrșit un proiect de instalare a panourilor fotovoltaice. Acesta se află la etapa de semnare a contractului de finanțare de către  Fondul de Eficiență Energetică.
Un alt proiect nefinalizat, dar foarte important, ține de crearea unui centru de tomografie computerizată. ”Acest centru va da multă valoare instituției la nivel regional”, a explicat dînsa.
”Avem multe proiecte, care au ajuns la diferite etape. Mi-aș dori foarte mult ca ele să aibă finalizare, fiindcă s-a cheltuit sănătate, energie, bani. În plus, spitalul chiar are nevoie de ele”, a mai spus Lidia Crăciun.
Confesiuni în loc de încheiere
La final, emoțiile au copleșit-o pe fosta directoare. Cu lacrimi în ochi, dînsa le-a mulțumit colegilor și le-a mărturisit că satisfacția lucrului făcut e mare. ”Regret doar că am muncit prea mult, uneori în detrimentul familiei. Îmi pare foarte rău că au rămas nereparate patru blocuri: pulmonologia, pediatrie-neurologie, farmacia și hemotransfuzia. Mă gîndeam că, în maxim doi ani, le vom aduce și pe ele la normalitate”, s-a confesat dînsa, exprimîndu-și speranța că noua  conducere a spitalului va duce la bun sfîrșit lucrurile începute de ea.
Un nou spital?
Am solicitat și părerea învingătorului concursului organizat de Ministerul Sănătății, Andrei Alexeev, pe marginea celor expuse de Lidia Crăciun. ”Da, condițiile hoteliere s-au îmbunătățit, dar, cum am umblat cu casoletele cu material steril sub cerul liber, așa și umblăm, fiindcă spitalul e dezasamblat”, a declarat dînsul, dînd de înțeles că își dorește un spital nou, astfel ca totul să fie concentrat într-un singur bloc. ”Spitalul acesta are peste 70 de ani, e bun de demolat, nu de reparat”, a mai spus Andrei Alexeev, menționînd că fondatorul instituției, Consiliul raional Ungheni, ar trebui să se ocupe de construirea unui nou spital.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *