Sezonul bolilor diareice acute

bdaLa Pîrliţa, raionul Ungheni, a avut loc o izbucnire de îmbolnăviri prin salmoneloze. S-a întîmplat după o masă de pomenire, organizată în luna iulie. Oamenii au consumat atunci carne şi produse din carne, contaminate cu agentul patogen – salmonela.
”Îmbolnăviri de acest gen, din grupa bolilor diareice acute (salmonelozele, dizenteria, gastroenterocolite etc.) se înregistrează în raion anul în jur, însă, odată cu apariţia primelor legume, fructe, pomuşoare, numărul cazurilor de îmbolnăviri crește”, susține Tudor Leva, medic epidemiolog la Centrul Sănătate Publică Ungheni. În semestrul I al anului curent, au fost înregistrate 243 cazuri de boli diareice acute. În 70,3% s-au îmbolnăvit copiii.
Și în raionul Călărași situația epidemiologică în acest sens este nestabilă. Potrivit Verei Lefter, medic epidemiolog la Centrul Sănătate Publică din Călărași, numărul bolilor diareice acute este în permanentă creștere. Îngrijorează faptul că au loc tot mai multe cazuri de îmbolnăvire în grup.
Chiar recent, patru persoane, membri ai aceleiași familii, s-au îmbolnăvit de salmoneloză, după ce au folosit în alimentație o prăjitură pregătită în condiţii casnice. ”Probabil, nu au fost  respectate condiţiile de transportare și păstrare a produselor din care s-a preparat torta. Să nu uităm că afară e caniculă, astfel că multe produse se alterează ușor. În plus, se pare că nu au fost respectate nici regulile de preparare a tortei”, explică Vera Lefter. O altă familie s-a îmbolnăvit de salmoneloză, după ce a consumat produse din pește sărat. De tot, de la începutul anului, au fost înregistrate, în raionul Călărași, șase asemenea cazuri.
O situație mai bună se înregistrează la Nisporeni. ”Fondul epidemiologic în ceea ce privește bolile diareice acute este normal, fiind înregistrate cam cîte zece cazuri săptămînal”, ne-a spus Ion Ciubotaru, directorul Centrului Sănătate Publică Nisporeni. Dînsul a subliniat că este îmbucurător faptul că nu au fost înregistrate erupții în instituțiile sociale și de educație. În schimb, cea mai mare parte a cazurilor de îmbolnăviri, circa 80%, revine copiilor. Mai bine de jumătate dintre acestea se referă la copiii cu vîrsta de pînă la doi ani, cînd se trece la un alt tip de alimentație pentru ei. Acest fenomen se accentuează, mai ales, vara, susține Ion Ciubotaru.
Ce-i de făcut?
Bolile diareice acute, spun specialiștii, se transmit de la om la om prin intermediul alimentelor şi apei contaminate, mîinilor şi obiectelor murdare, astfel că nu întîmplător sînt supranumite boli ale „mîinilor murdare”.
La apariţia primelor simptome (dureri în abdomen, greaţă, vomă, diaree), e necesar de consultat medicul de familie sau medicul infecţionist. În nici un caz nu trebuie de ocupat cu autotratamentul, deoarece boala poate să capete un caracter cronic şi pune în pericol de molipsire persoanele  din  jur.
O măsură eficientă de profilaxie, care nu necesită mari cheltuieli, este spălatul obligatoriu al mîinilor înainte de luarea mesei și după frecventarea WC-ului, dar și respectarea termenelor şi condiţiilor de păstrare şi comercializare a produselor alimentare și a bucatelor gata pregătite.
”Asigurarea populaţiei cu apă potabilă şi produse alimentare de calitate, asanarea mediului înconjurător şi salubrizarea localităţilor, crearea condiţiilor adecvate de dezvoltare, educaţie,  muncă şi odihnă, precum şi respectarea igienei personale sînt măsurile cele mai elementare pentru prevenirea apariţiei acestor boli”, concluzionează Tudor Leva.
Vera Lefter atenționează: ,,În august – septembrie, se majorează numărul ceremoniilor în masă, iar odată cu ele sporeşte şi pericolul de contractare a bolilor diareice sau intoxicaţiilor cauzate de consumul produselor alimentare nesigure. De aceea respectarea regulilor elementare de prevenire a bolilor diareice acute este primordială”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *