Nu aruncaţi zaţul de cafea! Este folositor

zat de cafea, ieftin, utilCe puteţi face cu zaţul de cafea? Cele mai cunoscute întrebuinţări ale acestuia sînt cele cosmetice. Dar, de fapt, zaţul poate fi folosit şi cu alte scopuri.
Dacă vreţi un produs de curăţat ieftin, încercaţi zaţul de cafea. Cum este un pic abraziv, poate curăţa grăsimea de pe vase şi petele foarte rezistente. Este de ajuns să-l amestecaţi cu un pic de apă şi apoi să-l aplicaţi cu un burete pe suprafaţa murdară.
Cei care locuiesc la casă pe pămînt şi au sobă, pot pune în cenuşă un pic de zaţ umed. Aşa nu veţi mai umple încăperile de praf cînd veţi scoate cenuşa.
Puteţi folosi zaţul şi pe post de colorant. Puneţi-l într-o bucată de nailon, apoi înmuiaţi-l într-o ceaşcă cu apă fierbinte timp de 10 minute. Cu acest amestec puteţi vopsi de la ţesături şi hîrtie, pînă la ouăle de Paşti.
Zaţul acoperă şi zgîrieturile sau petele de pe mobilă. Turnaţi zaţ în apă fierbinte şi aplicaţi puţin lichid pe zgîrieturile de la mobilă cu un beţişor de ureche.
De asemenea, vă ajută să scapaţi şi de „musafirii” nepoftiţi. Presăraţi zaţ în locurile unde apar furnici. Nu se vor mai apropia de aceste locuri, din cauza mirosului. Se mai zice că zaţul nu le place nici melcilor. Dacă vreţi să scăpaţi caţelul de purici, adăugaţi un pic de zaţ în şamponul cu care îl spălaţi. Nu numai că acţionează rapid, dar îi face şi părul mai mătăsos.
Este o hrană bună pentru plante. Poate fi folosit în grădină, ca îngrăşămînt, pentru culturile de morcovi şi ridichi. Înainte de a sădi seminţele, amestecaţi-le cu zaţul de cafea. Nu numai că veţi avea o recoltă îmbelşugată, dar nici nu vei avea probleme cu dăunătorii.
Dacă iubiţi florile, să ştiţi că zaţul de cafea este benefic pentru tufele de trandafiri, azalee, rododendron şi camelii, dar şi pentru alte plante de ghiveci.
Zaţul se foloseşte şi în bucătărie – vă scapă de mirosul de mîncare. Dacă aţi trebăluit o zi întreagă şi nu vreţi să vă miroase mîinile a ceapă, folosiţi zaţul de cafea. Mirosul va dispărea imediat. Se poate de folosit şi ca deodorant pentru frigider.
Iată şi o idee despre cum să nu folosiţi zaţul de cafea. Nu încercaţi să scapaţi de el aruncîndu-l în chiuvetă. Se lipeşte de grăsimi în ţeava de scurgere şi peste el se formează tot felul de depuneri, ceea ce duce, cu timpul, la înfundarea scurgerii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *