Faţă-n faţă tineri şi angajatori

Tinerii şomeri din raionul Ungheni, liceenii claselor terminale, studenţi ai colegiilor din oraş şi tineri angajaţi au fost puşi faţă în faţă cu agenţii economici şi reprezentanţii administraţiei publice locale.
Evenimentul a avut loc miercurea trecută, pe 24 noiembrie, avînd genericul: „Eforturi comune pentru angajarea tinerilor. Orientarea vocaţională a tinerilor”, şi a fost organizat de Centrul Regional de Resurse pentru Tineri din Ungheni.
Întîlnirea respectivă a permis participanţilor să facă un schimb de opinii în ceea ce priveşte instruirea profesională şi angajarea tinerilor. Potrivit moderatorilor, Adrian Cojocaru şi Galina Petcu, s-a urmărit identificarea dificultăţilor întîmpinate de tineri la angajare, a necesităţilor şi soluţiilor propuse de aceştia.
Conform unui sondaj realizat printre tineri, problemele cu care se confruntă aceştia atunci cînd doresc să se angajeze sînt următoarele: insuficienţa serviciilor de informare privind locurile vacante de muncă, dar şi cerinţa angajatorilor ca tinerii specialişti să aibă experienţă de muncă.
Astfel, nu sînt deloc întîmplătoare soluţiile oferite de tineri în cadrul întîlnirii de săptămîna trecută: să se găsească o metodă mai eficientă de selectare a cadrelor, să le fie acordată tinerilor specialişti o şansă de afirmare, iar CV-urile lor să fie analizate mai minuţios.
Referindu-se la CV-uri, Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a venit cu un sfat către tineri, ca aceştia să şi-l creeze încă de pe băncile liceului, înregistrînd orice activitate la care participă, orice grup de iniţiativă în care sînt implicaţi. „Este foarte importantă orientarea vocaţională pentru formarea unui tînăr ca specialist”, a  menţionat dînsul.
„Tînărul ar trebui să aleagă cîteva lucruri la care se pricepe cel mai bine, ca să fie remarcat, fapt pentru care ar trebui să muncească foarte mult. Şi cum viaţa şi timpul se schimbă, şi tinerii ar trebui să fie pregătiţi pentru orice schimbare, astfel fiind în continuă instruire. Or, instruirea are început, dar nu are un sfîrşit”, a mai adăugat primarul.
Cu sfaturi utile a venit în faţa tinerilor şi Victoria Ponomariuc, specialist în cadrul Agenţiei de ocupare a forţei de muncă. Dînsa le-a spus celor prezenţi ca, înainte de a alege o profesie, să facă o analiză profundă a pieţii muncii. Ba mai mult, au remarcat angajatorii: tinerii ar trebui să ia cunoştinţă mai îndeaproape de profesia pe care au de gînd să şi-o aleagă, mergînd la întreprinderi, la instituţii.
Natalia Chiosa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *