Sondaj: De câți bani au nevoie moldovenii pentru a nu pleca peste hotare

Potrivit unui sondaj realizat în februarie 2024 de către CBS Research, la comanda IDIS „Viitorul”, moldovenii continuă să-și proiecteze viitorul peste hotare, deși fenomenul înregistrează o scădere în intensitate. Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a prezentat datele în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță” pe 8 martie, scrie zugo.md. 

Sondajul relevă că 24,9% dintre moldoveni au fost peste hotare anul trecut, iar 18,5% nu au călătorit niciodată în afara țării. În ceea ce privește așteptările salariale, respondenții consideră că un salariu de 17,500 lei ar împiedica plecarea peste hotare. Sondajul arată, de asemenea, o creștere a așteptărilor salariale în ultimii ani, de la 10,500 lei în 2017 la 17,500 lei în 2024.

Cercetarea evidențiază diferențe semnificative în intenția de a pleca peste hotare în funcție de vârstă, iar categoria de vârstă 18-29 de ani se evidențiază cu cea mai mare propensitate la migrație. Totuși, expertul menționează că 44,5% dintre respondenți nu ar pleca în niciun caz din țară.

În ceea ce privește viitorul copiilor, 37,8% dintre respondenți văd acest viitor în Republica Moldova, în timp ce 57,6% îl proiectează peste hotare. De asemenea, se constată o creștere a numărului de moldoveni care s-au întors din străinătate și nu intenționează să plece în următoarele șase luni, ajungând la 17,5% în februarie 2024.

Sondajul oferă, de asemenea, informații despre sursele de venit din străinătate, unde transferurile bancare rămân principala metodă, iar 83,9% dintre respondenți le utilizează. În concluzie, cercetarea sugerează o ușoară creștere a economiei subterane, legată de remunerarea muncii, în contextul crizei prin care au trecut cetățenii Republicii Moldova.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *